Kültür bir toplumu milletleştiren, bir arada tutan manevi ve maddi değerler bütünüdür. Türk milleti dünya tarihinin en eski milletletmiş ve varlığını bugüne taşımış iki milletinden birisidir. Diğeri ise Çin ulusudur. Ancak Çin ulusu belirli bir coğrafyada varlığını sürdürür iken Türk milleti Asya-Avrupa ekseninde sürekli hareket halinde devletler kurarak, uygarlıklar ile karşılaşarak, kültürler ile bazen boğuşarak bazen kucaklaşarak kültürel kimliğini muhafaza etmeyi başarmıştır. Türk kültürü bugün küreselleşme ile karşı karşıyadır. Kemal Mert Türk kültürünün güncel meselelerini tarihsel boyut içinde ortaya koymuş.
Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ
Her ülke ; halkını, topraklarını, değerler sistemini ve yaşama biçimini yaygınlaştırarak korur. Günümüz tacirleri mal satmadan önce o malı talep edecek kavramı ve değeri satarlar. Şirketler bile bir yandan mal satarak karlarını maksimum yaparken diğer yandan da ülkelerinin değer yargılarını, yaşama biçimlerini, eğlence, zevk ve kavramlarını satarak karlarıyla birlikte değerlerini de devamlı kılmaya çalışırlar.
Satılanlar arasında maldan daha önemlisi değerlerdir. Değer ve yaşam biçimlerinin yaygınlığı günümüz dünyasında milli güvenlik sorunu olarak görülmektedir.
Kemal Mert, “Değerlere Suikast” başlığı altında topladığı yazılarıyla bir milli hassasiyet yaratmaya ve dikkatleri hırpalanan, örselenen değerler üzerine çekiyor.
Sonuçta değerleri korumak gerçekte vatanı korumaktır!
Prof. Dr. Özcan YENİÇERİ