9786052993491
586298
https://www.trendkitabevi.com/kitap/istasyon-on-bir.html
İstasyon On Bir
230.23
Şehirlerin altında hızla geçip giden trenler artık yok...
Artık şehirler yok...
Telefon yok... İnternet yok...
1. GÜN
Ölümcül bir grip virüsü dünyanın yüzeyinde bir nötron bombası gibi patlar. Haberler ölüm oranının % 99’un üzerinde olduğunu bildirirler.
2. HAFTA
Medeniyet yıkılır.
20. YIL
Seyyar Senfoni adındaki aktör ve müzisyenlerden kurulu bir grup, konserler vermek ve Shakespeare oynamak için yerleşim yerlerini dolaşırlar. Salgından yirmi yıl sonra, hayat göreceli olarak güvenlidir. Ama yeni bir tehlike belirir ve hayatta kalan herkesin tekrar inşa etmeye çalıştığı umut dolu dünyayı tehdit eder.
İstasyon On Bir, altı kişinin hayatlarının kesişmesini anlatır. Bunlar: meşhur aktör Arthur Leander; son anda grip konusunda uyarılan Jeevan; Arthur’un ilk eşi Miranda; Arthur’un en eski dostu Clark; Seyyar Senfoni’deki bir oyuncu olan Kirsten ve kendi kendini peygamber ilan eden esrarengiz kişidir…
“Çok iyi bir roman. Oldukça güzel... Bu yıl okuduğum kitaplar arasında diğerlerinin önüne çıkanlardan biri: İstasyon On Bir… Güzel yazılmış ve müthiş melankolik, uzun zaman unutulmayacak ve tekrar okunacak bir kitap.”
George R. R. Martin, Game of Thrones’un yazarı
“Nadiren, bir kitap yeni bir eski arkadaşa, onca zamandır okumak istediğinizi hiç bilmediğiniz bir öyküye dönüşür. İstasyon On Bir insana aynı zamanda hem tanıdık hem de olağanüstü gelen nadir bir eser, gelecek, şu an, geçmiş, ölüm, yaşam ve Shakespeare’i ustaca birbirine dokuyor. Bu gerçekten çok özel bir şey.”
Erin Morgenstern, Gece Sirki’nin yazarı
“…Bir aşk mektubu havasında okunuyor – kaybedebileceğimiz bütün o şeyleri ve hâlâ elimizde olan bütün o şeylerin değerini hatırlatıyor.”
Karen Joy Fowler
“İyi bir kitabı bitirdiğimde biraz kızarım — daha fazla okuyamadığım ve tekrar ilk kez okuyamayacağım için küserim. Son okuduğum iyi kitap Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’idir.”
Daniel Handler, Why We Broke Up’ın yazarı
“Distopik kurgunun sizin tarzınız olmadığını düşünüyorsanız bile, bu harika kitabı bir denemenizde ısrar ediyorum.”
Deborah Harkness, Cadıların Keşfi’nin yazarı
“Bu kitabı okurken, sürekli kitabı bırakıp etrafıma baktım ve ‘Her şey bir mucize,’ diye düşündüm.”
NPRorg
“Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi...”
Doug Knoop, Seattle Times
“İstasyon On Bir o kadar ilgi uyandırıcı, o kadar korkusuzca hayal edilmiş ki elimden bırakamadım.”
Ann Patchett
“Büyüleyici.”
People
“Muhteşem.”
Booklist
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici.”
Milwaukee Journal Sentinel
“İstasyon On Bir içimdeki onlarca okuyucuya hitap eden türden bir kitap: Hollywood hayranlarına, çizgi roman hayranlarına,
tarikat bağımlılarına, aşk sevenlere, felaket turistlerine. Bu nefis bir kitap ve Emily St. John Mandel insanı hayretlere düşürüyor.”
Emma Straub
“Küstah... Eğer geri dönüp bakacak kadar yaşayabilirsek, hayat, minnettarlık hakkında bir kitap.”
Minneapolis Star-Tribune
“Ruh ürpertici... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmaktaki çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor.”
Los Angeles Kitap Eleştirileri
“Büyük sevecenlik anlarına da izin veren, gerçekten rahatsız edici bir distopik roman. Emily St. John Mandel kalıcı görüntüler yaratıyor ve yazım tarzı çok zarif.”
Patrick deWitt
“Çok uzun zamandır, sanatın dayanıklılığı ve uzun soluklu olması hakkında okuduğum en iyi şeylerden biri.”
Tobias Carroll, Electric Literature
“Kıyamet sonrası tarzı değiştirecek... Bu hayatta kalmak üzerine bir öykü değil, bu yaşamak hakkında bir öykü.”
Boston Herald
“Büyük, zekice, iddialı, tarz karıştırıcı bir roman… Hiç şüphesiz bu yıl en sevdiğim kitaplardan biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“Aynı zamanda hem garip hem şiirsel hem heyecanlı hem de haşin olan İstasyon On Bir hayatta kalmak, beklenmedik tesadüfler ve sanatın anlamı üzerine canlı bir öykü.”
Bustle, “Ayın en iyi kitabı”
“Rahatsız edici, yaratıcı ve heyecanlı İstasyon On Bir beni hâlâ yaşarken dünya için hüzünlenmiş bir halde bıraktı.”
Jessie Burton
“Emily St. John Mandel’in dördüncü romanı İstasyon On Bir çarpıcı bir sonla başlıyor. Bir gece, bir Toronto tiyatrosunda, Kral Lear rolünü sahnede oynayan, elli bir yaşındaki Arthur Leander kalp krizi geçirip ölür. Oldukça büyük ölçekte, çok ölümcül bir bulaşıcı grip salgını olan trajedi başladığında insanların bu şoku özümseyecek pek zamanı olmaz; birkaç hafta içinde dünya nüfusunun çoğu ölür... Mandel coşkulu bir öykü anlatıcı… Okuyucular karakterlerin ustaca birbirlerinin içine giren yaşam ve kader ağlarıyla kazanılacaklar… İstasyon On Bir bir kıyamet sonrası öyküsü olduğu kadar aynı zamanda da esrarengiz bir çalışma. Mandel okuyuculara sayfaları durmadan çevirtmek için ipuçları yerleştirmek ve entrikaları yoğunlaştırıcı sorular sordurmak konusunda iyi… İstasyon On Bir kıyamet gününde hayatta kalınabileceğine, her şeye rağmen insanların içlerinde iyiliği koruyacağına ve yeni bir dünyayı kurmaya başladıklarında, eskisinde iyi olan şeyleri isteyeceklerine inanan ya da inanmak isteyenleri cesaretlendiriyor ve onlara umut sunuyor.”
Sigrid Nunez, New York Times Kitap Eleştirileri
“Geçen ay, Ulusal Kitap Ödülleri’nin finalistleri ilan edildiğinde, bir tanesi diğerlerinden daha fazla dikkat çekti: Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir… İstasyon On Bir bir salgının medeniyeti yok ettiği, tanıdık bir tarz evrende geçiyor. İstasyon On Bir’in Ulusal Kitap Ödülü’ne uygun olmasını sağlayan şey öyküde beklenmedik bir şekilde sanatçıların hayatta kalmaları. Bu edebi ana, hem şekil hem de içerik olarak daha mükemmel bir roman hayal etmek çok zor... İstasyon On Bir, eğer her zamanki tarzımızda onun hakkında konuşacaksak, yüksek ve alçak kültürleri (edebi kurgu ve tür kurgusunu) birleştiren bir kitap gibi görünebilir. Ama bu kategoriler bu kitabı tanımlamak için hiç de yeterli değiller… Bu kitap birbirleriyle bağlantılı olan gözlem, hissetme, bilgelik değerlerini ve bu farklı tarzları bir araya getiriyor… Öykü sıkışmak yerine, açılıyor.”
Joshua Rothman, New Yorker
“Emily St. John Mandel’in duyarlı ve sevimli yeni romanı İstasyon On Bir... mucizevi bir şekilde, aynı anda hem sürükleyici hem de şiirsel bir havaya sahip… Ustalığının en önemli yönlerinden biri öykünün olaylar dizisi gibi değil de zamanda ve karakterler içinde kusursuz değişimlerle ilerlemesi… Uzay Yolu’ndan alıntı ‘Çünkü hayatta kalmak yeterli değil’ Seyyar Senfoni’nin en öndeki arabasının üzerine sprey boyayla yazılı. Mandel’in bu romanının özelliği… o kelimelerle birlikte yaşıyor olması. Bu bir kriz ve hayatta kalma öyküsü değil. Bu sanat, aile, anılar, toplum ve dünyaya yeni ve umut dolu gözlerle bakmak için müthiş cesaret gerektiği üzerine bir hikâye.”
Karen Valby, Entertainment Weekly
“Ürpertici... zekice... Bayan Mandel karakterlerini, felaket yaklaşırken, kendini keşfetme eşiğine getirip bu kitaba fazladan bir dramatik hava veriyor. Salgın o kadar hızlı yayılıyor ki hepsini beklenmedik bir anda yakalıyor… Bayan Mandel korkunç bir zamanda sona eren hayatların dokunaklılığını aktarabiliyor – ya da düzeltilemeyecek hatalar yapıldıktan çok sonra bile devam eden bir hayatı.”
Janet Maslin, New York Times
“Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir’de, Gürcistan Gribi Arthur Leander’in Kral Lear’ı oynadığı akşam yayılmaya başlıyor. Birkaç ay içinde, uçaklar havalanamıyorlar, arabaların benzini bitiyor ve dünya nüfusunun çoğu ölürken elektrik yavaş yavaş kesiliyor. Arthur’un hayatının grip öncesi detayları ve sonrasında arkadaşlarının, eşlerinin ve sevgililerinin başlarına gelenler böylesine bir felaketin ortasında şaşırtıcı derecede güzel bir öykü yaratıyor. Hayatta kalanlar arasında, Arthur öldüğünde bir çocuk oyuncu olan ve gripten sonraki ilk yılbaşına kadar olanlar hakkında hiçbir anısı olmayan Kirsten var…”
Nancy Hightower, Washington Post
“Emily St. John Mandel'in İstasyon On Bir müzisyen ve aktörleri Büyük Göller civarındaki küçük topluluklar için Shakespeare oyunları sergileyen Seyyar Senfoni adındaki bir tiyatro kumpanyasının dinamiklerini hassas bir şekilde inceliyor. Bayan Mandel... harika bir zekâ ve dengeli bir ifadeyle yazıyor. Gerçek ilgi alanı arkadaşlık, aşk ilişkileri ve sanatın kalıcı tesellisi.”
Sam Sacks, Wall Street Journal
“Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’inde öldürücü bir gribin dünya nüfusunun çoğunluğunu yok ettiği ve geride kalan yüzde birin kendi kendilerini yöneten kozalara dönüştüğü, tam bir kıyamet sonrası dünya yorumlanmış. Cormac McCarthy’nin Yol’unun daha umutlu ve kadın ağzından yorumlanmışını düşünün... Mandel’in romanının gergin ve kendine güvenli bir havası var… Kıyamet öncesi ve sonrası ayrı zamanlarda, bolluk ve kıtlık arka planlarını kullanarak sanatçı yaratımı, şöhret ve inanç konularında sorular sorabiliyor. İçinde insanlara hızla sayfa çevirten bir olay örgüsü ve zorlu karakterler ama daha önemlisi sosyal sorunları içeren bir romanda cevap verilemeyen ama sadece sorulan sorular var.”
Rob Spillman, Guernica
“Kasvetli bir şekilde lirik... Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi... Mandel hiç çaba sarf etmeden farklı dönemler arasında gidip geliyor... Bu kitap güzel bir şekilde yerleştirilmiş yerler ve manzaralarla dolu; salgın öncesi dönemde büyük, hareketli şehirler, ürkünç bir şekilde sakin Malezya sahili ve kitabın son üçte birinde çok önemli bir ortam olan, müzeye dönüştürülmüş, neredeyse tamamen terk edilmiş bir Ortabatı havaalanı... Mandel bütün sonuçlandırılmamış durumları akıcı ve duygulu bir şekilde sonuçlandırıyor, bütün karakterlerine insanlık veriyor - hem bugün hepimizin yaşadığı tanıyabileceğiniz (ve kıymetini bilmediğimiz) bir dünyada, hem de elektriksiz, akıllı telefonların ve internetin olmadığı bir dünyada. İstasyon On Bir gerçekten akıldan çıkmayan, elinizden bırakması zor ve okuması keyifli olan bir kitap.”
Doug Knoop, Seattle Times
“Mandel’in olağanüstü, kaçırılmaz yeni romanı dünyanın nüfusunun çoğunun (cidden %99.99’unun) aniden ve hızla yayılan bir grip salgınıyla ölmesinden sonra, bir yakın gelecek distopyasında geçiyor. Bütün bakış açısı, çöküşten hemen önce sahnede ölen meşhur bir aktörle bağlantılı, bir avuç hayatta kalan insan arasında gidip geliyor. Gerçekten elinizden bırakamayacağınız, kusursuz tempoda, yitip giden bir dünyayı anarken sanat, şöhret ve her şey ve herkes yok olduktan sonra ne kalacağını sorgulayan bir eser.”
Amanda Bullock, Vulture
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici... Birçok hareketli bölümde, Mandel'in karakterleri geride kalan salgın öncesi dünyaya benzer özlemle bakıyor, bir zamanlar kıymetini bilmedikleri (internetten, bir portakal yemeğe kadar) bütün o şeyleri hatırlıyorlar. Sadece hayatta kalmanın ötesinde yaşamak ve daha güçlü bağlar kurmaya çalışanlar yalnız Mandel’in çöküş öncesi dünyasının sakinleri değil. Hepimiz aynı durumdayız.”
Mike Fischer, Milwaukee Journal Sentinel
“Yok edici bir grip salgınının arkasından medeniyetin yıkılmasına yoğunlaşsa da bu büyüleyici roman sadece bir kıyamet fantezisi değil; bu aynı zamanda insan hayatının karışık katmanlı bir karakter çalışması. Salgın öncesi yıllara da dönerek ilerleyen anlatı çeşitli bireysel öyküyü birleştiriyor, bir duygu evrenini kuşatıyor ve sonuçta hem tüyler ürpertici hem de coşkulu bir hayata bakış açısı kazandırıyor.”
People Magazine
“Eğer kıyamet sonrası bir roman yazmayı planlıyorsanız, içine yeni bir anlam katmanız gerekecektir. Emily St. John Mandel yeni kitabı İstasyon On Bir’de bunu yapıyor... Öykü şov dünyasının en iyilerinden biri olan bir aktör, eski eşleri, bir peygamber ve hayatta kalanlar için yerleşim yerlerine seyahat eden Shakespeare aktörleri ve müzisyenlerden oluşan, toplama bir grup olan Seyyar Senfoni’dekiler dâhil olmak üzere çeşitli karakterlerin ağzından anlatılıyor. Her biri karanlık çağlara dönmüş olan bir dünyada yaşamak, hayat ve ilişkilerin ne demek olduğuna dair benzersiz bakış açıları getiriyor... Mandel kıyametin kendisine (kaosa, çöpçülük yapmaya, ilaç bulmaya çalışan bilim insanlarına) özel bir vurgu yapmıyor ama bunların yerine insanlık üzerindeki etkilerini gösteriyor. Dünyanın durumuna rağmen, insanlar yaşamaya devam etmek için nedenler buluyorlar... İstasyon On Bir kıyamet sonrası öykü tarzını değiştirecek. Çoğu yazar kasvetli ve kalıplaşmış olmaya eğilimli olsa da Mandel iyimser ve
yaratıcı olmayı seçiyor. Bu hayatta kalmaya çalışmak değil, yaşamak üzerine bir öykü.”
Andrew Blom, Boston Herald
“Ben ilk romanından beri bir Emily St. John Mandel hayranıyım... Kendisi karmaşık, sorunlu ve iyi betimlenmiş karakterlerin yazarı. Onun kitaplarını bitirdikten çok sonra, içinizde kalan, şaşırtıcı derecede güzel bir yazar… İstasyon On Bir (kıyamet sonrası bir dünyada dolaşan, gezgin bir Shakespeare aktörleri kumpanyasının, büyük, çok zekice, tutkulu, türleri birbirine karıştıran romanının) yayımlanmasıyla birlikte büyük başarı sağladı. Hatasız ustalığını, zengin sezgilerini ve zorlu karakterlerini dünyanın sonunun çok geniş bir görüş açısıyla zorlamadan birleştiren İstasyon On Bir hiç şüphesiz benim için bu senenin en gözde kitaplarından biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“İstasyon On Bir bir aktör kumpanyası ve birkaç travma geçirmiş tanık hariç, insanların çoğunu yok eden bir salgının öncesi ve sonrası hakkında karmaşık, ürkütücü bir roman. Mandel’in romanı kıyamet sonrasına bir bakış, bir aktörün hayatı ve onu kurtarmaya çalışan bir adamın düşüncelerini bir araya getiriyor. Bu iddialı bir başlangıç ama Mandel’in canlı, bağımlılık yapan dili bu bölümleri birbirine bağlıyor. Bu romanın niçin en övülen eseri olduğunu görmek çok kolay: İstasyon On Bir bir anlatı ve yazım zaferi, sanat, toplum ve şu anda yaşadığımız dünyanın önemini güzel bir şekilde düzenlemiş bir eser.”
Claire Luchette, Bustle
“Tutkulu ve bağımlılık yapan bir roman.”
Sarah Hughes, Guardian
“Mandel sıradandan çıkıp bugüne kadar okuyacağınız, büyük ihtimalle en büyüleyici ve düşünce zorlayıcı kıyamet sonrası romanı yaratıyor… Güzel bir dili var… İnsan duyguları ve ilişkilerini sağlam bir şekilde ele alıyor… Bir gerilim ve dehşet hissi olsa da İstasyon On Bir sıradan kıyamet sonrası romanlarının umutsuzluğunun arasından sıyrılıyor çünkü asıl içeriği bu tarzda nadiren ortaya çıkan bir konu: umut.”
Independent
“Güzel ve heyecan verici bir roman, aksiyon eski ve yeni dünya arasında gidip geliyor, karakterlerle onların geçmişleri arasında bağlantılar çiziyor ve şu anda bildiğimiz hayat, arkadaşlığın, sevginin ve ortadan kaybolan sanat, araçlar, sinemalar ve uzaktan kumandaların değeriyle yaşamın tatlılığını gösteriyor. Mandel'in kıyamet sonrası dünyayı betimlemekteki yeteneği, kurgusal gerçekliğinin korkutucu derecede olası görünmesine neden oluyor. Kıyamet sonrası öyküler, bir zamanlar okuyucuya alternatif bir gerçeklik ve kitabı bırakıp etrafındaki gerçek dünyaya minnettar bir şekilde bakma fırsatı sunardı. Bu okuyucusunun yaşadığımız hayatın ve keyfini çıkardığımız ayrıcalıkların yasını tutmasını sağlıyor.”
Sunday Express
“Sanat ve kıyamet üzerine akıldan çıkmayan bir öykü. İstasyon On Bir kaçırılmayacak bir deneyim.”
Samantha Shannon, Kemik Mevsimi’nin yazarı
“Bugünlerde raflarda kıyamet sonrası üzerine heyecanlı hikâyelerde bir kıtlık var ama İstasyon On Bir aşırı derecede insanın kafasına takılıyor… Eserde hafife alınan, insanın içini dağlayıcı bir nostalji var… yıkımın içinde, espri anlayışı var… ve Mandel'in yarattığı, dağılmış insan topluluklarının birinden diğerine dolaşan, Seyyar Senfoni’si var… Mandel tamamen farklı karakterlerin arasındaki bağlantıları düzgün ve tatmin edici bir şekilde açıklarken ortaya çıkan, tatmin edici bir dolambaçlı gizem de var… Bu kitap çoğu sıradan macera kitaplarından çok daha uzun süre okuyucularından kopmayacak.”
Alison Flood, Observer
“Kıyamet sonrası senaryolar nadiren pozitiftir... ama Mandel’in kitabı harap bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olabileceğini betimlerken, bir taraftan da farklı bir bakış açısını savunuyor.”
Molly Driscoll, Christian Science Monitor Editörün Seçimi
“Devasa kapsam ve zaman atlayan yapısıyla, İstasyon On Bir hem kalın fırça darbeleri hem de geçmiş detaylarının minik noktalarıyla kıyamet sonrası dünyayı resmediyor. Bir dönemin diğerinin üzerindeki etkisinin sonucu ortaya çıkan çatışmalarda, küçük bir grup bağlantılı karakter güncel tarihi çağın yıkılması ve bir sonrasının ilk sendeleyen adımları içinde tökezlemesine tanık oluyorlar… Karantina altındaki bir havaalanında ve silahlı çatışma eğitimi almış aktörler ile müzisyenler tarafından korunan, eğreti yerleşim yerleri arasındaki tehlikeli yollarda hayatta kalmanın güçlü bir şekilde sürükleyici öyküsü. Mandel bu dünyayı eksiksiz hayal ediyor ve onun burada ortaya konan tutkusu ile hayal gücü takdire şayan.”
Emily Choate, 16. Bölüm
“İstasyon On Bir... Ben kendimi tutamadım... Onu sizin de okumanız gerekiyor... Bizim yaşadığımız dünyayı olağanüstü bulmanızı sağlayacak… ve sizi en delirten insanların belki de onlarsız yaşamayı istemediğiniz kişiler olduğunu size hatırlatacak.”
Mary Pauline Lowry, Huffington Post Books Blog
“Hiç bir kitap beni Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’i kadar toplumun olduğundan büyük görünen yok oluşuna ikna etmedi; insan nüfusunun %99’unun kökünden kurumasına neden olan yeni bir grip türünden sonra, bizimkine çok benzeyebilecek, aynı bizim dünyamız hakkında bir kıyamet sonrası romanı. İnsanın ruhunu ürperten bir başlangıç ve… sizi uyarmalıyım olası hastalık taşıyıcılarının cirit atabileceği bir havaalanında okunmaması gereken bir roman... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmanın çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor… Yıllardır kanıtladığı bir yeteneği var… Bu kitap gibi, her salgın ve her çağda yaratmaya devam etmemizde ve yaşamayı sürdürme yetimizde, insanların büyük bir görkemi var.”
Tiffany Gibert, LA Kitap Eleştirileri
“Mandel gerçekten üç ortalama edebi gerilim romanının ardından günümüzde yaygın bir tarz karışımıyla, entelektüel distopyayla ortaya çıkıyor. Bir Shakespeare kumpanyasının salgın sonrası, seyrek cemaatlerin olduğu dünyada dolaşmasına odaklandığı bir insanlık oluşturuyor. Grip öncesi bir kurbanın, Lear karakterini oynarken sahnede ölen bir Hollywood aktörünün hayatına devamlı geri dönüşler yapıp hem yok olan havai dünyaya komik bir avuntu hem de güzel görüntüler sağlıyor.”
Boris Kachka, Vulture
“Sezonun en çok konuşulan romanı.”
Stephan Lee, Entertainment Weekly
“Hayatın sınırdaki unutulmaz, akıldan çıkmayan ve neredeyse sanrısal bu portresinde, temel insanlığını sürdürmeye ve sanat, anılar ve popüler kültürün kalıntılarıyla yok olan dünyayla bağlantılar yapmaya çalışıyorlar… Harika bir şekilde kurgulanmış, aşırı edebi, kıyamet sonrasıyla ilgili heyecanlı bir roman.”
Lauren Gilbert, Library Journal
“Bu bir çırpıda okunan roman dünya nüfusunun yüzde 99’unu yok eden bir grip salgınından önce ve sonra yaşamın detaylarını veriyor… Karakterler ıssız, kıyamet sonrası bir dünyada hayata anlam veren şeyi yansıtırlarken okuyucular da aynı şeyi yapmak
için ilham alacaklar.”
Real Simple
“İstasyon On Bir zamanı içinde zekice ‘daha nazik, yumuşak bir zaman’ kavramına dönüştüren harika, zorlayıcı bir roman. Ve de Mandel’in hayal gücünün (ürkütücü derecede gerçek detaylar ve çok çekici, çok insancıl karakterlerin bol bol olduğu karanlık, parıltılı bir yerin) tavşan deliğine düşmenin zevki.”
Liza Klaussmann
“Mandel’in şimdiye kadarki en iyi, en tutkulu eseri. Kıyamet sonrası öyküleri bu sezon çok moda ama Mandel’in karmaşık olay örgüsü ve karakter yaratmadaki ustalığı bu birbiriyle bağlantılı hikâyeler romanını çekici bir kitap olarak öne çıkarıyor. Ölümcül Gürcistan Gribi’nin aniden yayılması ve ünlü bir aktörün sahnede ölmesiyle başlıyor ve hayatta kalan birkaç kişi için sahneye çıkan, gezgin bir Shakespeare kumpanyasının yirmi yıl sonraki seyahatleriyle gelişen bu roman bir taraftan sanat ve insan bağlantısının güzelliğini ararken karanlıkta geçiyor.”
The Millions
“Tutkulu, görkemli... Mandel’in yaşadığımız dünyanın narin güzelliğini ortaya koyan görüş açısı sadece acı verecek kadar güzel değil, aynı zamanda korkutucu derecede akla yatkın. Filizler veren kıyamet sonrası edebi türünün içinde, Mandel’in üstün, akıldan çıkmayan romanı klasikler arasında bir yeri hak ediyor.”
Kristine Huntley, Booklist
“Bazı insanların sanat, kültür ve nezaketi korumak için savaş verdiği kıyamet sonrası bir dünyada üstlenilen bir tutku... Cormac McCarthy’nin Joan Didion’la tahterevalliye bindiğini düşünün... Mandel tatmin edici bir tesadüf ve kısmet ağı örüyor... Çok cazip... Patlayan bir roman.”
Kirkus
“İstasyon On Bir havai fişek gibi bir roman. Şık bir şekilde kurulmuş ve içine patlayıcı bir güzellik konmuş, yaşam, insanlık ve anıların artçı şokuyla dolu.”
Lauren Beukes
“Medeniyetin enkazını incelemek için eşsiz bir yolculuk… Magazin dedikoduları ve gaddar bir geleceğin vahşi karışımı...
Mandel'in tek bir hayatın bile değerini gösteren farklı kaderleri olan bireyler arasındaki bağlantıları incelemesi dikkate değer.”
Publishers Weekly
“İhtişamlı, beklenmedik, muhteşem yazılmış; elinizden bırakmayı bir deneyin.”
Times
“Görsel olarak çarpıcı, rüya gibi ortamlı ve şaşırtıcı derecede sürükleyici... İstasyon On Bir kıyamet, anılar ve kayıplar, nostalji ve özlemle ilgili değil; bir dünya hakkındaki çabucak geçip giden izlenimimizi derinleştiren sanat gayretini ve yalnızlığımızı cesaretlendirme.”
Guardian
İstasyon On Bir’in kazandığı ödüller ve başarıları:
Arthur C. Clarke Ödülü
Toronto Kitap Ödülü
Baileys Kadın Kurgu Ödülü
Andrew Carnegie Madalyası
New York Times çok satanı
Globe and Mail çok satanı
Entertainment Weekly yılın en iyi kitabı
Ulusal Kitap Ödülü Finalisti
PEN/Faulkner Ödülü Finalisti
Sunburst Ödülü Finalisti
gizleArtık şehirler yok...
Telefon yok... İnternet yok...
1. GÜN
Ölümcül bir grip virüsü dünyanın yüzeyinde bir nötron bombası gibi patlar. Haberler ölüm oranının % 99’un üzerinde olduğunu bildirirler.
2. HAFTA
Medeniyet yıkılır.
20. YIL
Seyyar Senfoni adındaki aktör ve müzisyenlerden kurulu bir grup, konserler vermek ve Shakespeare oynamak için yerleşim yerlerini dolaşırlar. Salgından yirmi yıl sonra, hayat göreceli olarak güvenlidir. Ama yeni bir tehlike belirir ve hayatta kalan herkesin tekrar inşa etmeye çalıştığı umut dolu dünyayı tehdit eder.
İstasyon On Bir, altı kişinin hayatlarının kesişmesini anlatır. Bunlar: meşhur aktör Arthur Leander; son anda grip konusunda uyarılan Jeevan; Arthur’un ilk eşi Miranda; Arthur’un en eski dostu Clark; Seyyar Senfoni’deki bir oyuncu olan Kirsten ve kendi kendini peygamber ilan eden esrarengiz kişidir…
“Çok iyi bir roman. Oldukça güzel... Bu yıl okuduğum kitaplar arasında diğerlerinin önüne çıkanlardan biri: İstasyon On Bir… Güzel yazılmış ve müthiş melankolik, uzun zaman unutulmayacak ve tekrar okunacak bir kitap.”
George R. R. Martin, Game of Thrones’un yazarı
“Nadiren, bir kitap yeni bir eski arkadaşa, onca zamandır okumak istediğinizi hiç bilmediğiniz bir öyküye dönüşür. İstasyon On Bir insana aynı zamanda hem tanıdık hem de olağanüstü gelen nadir bir eser, gelecek, şu an, geçmiş, ölüm, yaşam ve Shakespeare’i ustaca birbirine dokuyor. Bu gerçekten çok özel bir şey.”
Erin Morgenstern, Gece Sirki’nin yazarı
“…Bir aşk mektubu havasında okunuyor – kaybedebileceğimiz bütün o şeyleri ve hâlâ elimizde olan bütün o şeylerin değerini hatırlatıyor.”
Karen Joy Fowler
“İyi bir kitabı bitirdiğimde biraz kızarım — daha fazla okuyamadığım ve tekrar ilk kez okuyamayacağım için küserim. Son okuduğum iyi kitap Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’idir.”
Daniel Handler, Why We Broke Up’ın yazarı
“Distopik kurgunun sizin tarzınız olmadığını düşünüyorsanız bile, bu harika kitabı bir denemenizde ısrar ediyorum.”
Deborah Harkness, Cadıların Keşfi’nin yazarı
“Bu kitabı okurken, sürekli kitabı bırakıp etrafıma baktım ve ‘Her şey bir mucize,’ diye düşündüm.”
NPRorg
“Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi...”
Doug Knoop, Seattle Times
“İstasyon On Bir o kadar ilgi uyandırıcı, o kadar korkusuzca hayal edilmiş ki elimden bırakamadım.”
Ann Patchett
“Büyüleyici.”
People
“Muhteşem.”
Booklist
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici.”
Milwaukee Journal Sentinel
“İstasyon On Bir içimdeki onlarca okuyucuya hitap eden türden bir kitap: Hollywood hayranlarına, çizgi roman hayranlarına,
tarikat bağımlılarına, aşk sevenlere, felaket turistlerine. Bu nefis bir kitap ve Emily St. John Mandel insanı hayretlere düşürüyor.”
Emma Straub
“Küstah... Eğer geri dönüp bakacak kadar yaşayabilirsek, hayat, minnettarlık hakkında bir kitap.”
Minneapolis Star-Tribune
“Ruh ürpertici... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmaktaki çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor.”
Los Angeles Kitap Eleştirileri
“Büyük sevecenlik anlarına da izin veren, gerçekten rahatsız edici bir distopik roman. Emily St. John Mandel kalıcı görüntüler yaratıyor ve yazım tarzı çok zarif.”
Patrick deWitt
“Çok uzun zamandır, sanatın dayanıklılığı ve uzun soluklu olması hakkında okuduğum en iyi şeylerden biri.”
Tobias Carroll, Electric Literature
“Kıyamet sonrası tarzı değiştirecek... Bu hayatta kalmak üzerine bir öykü değil, bu yaşamak hakkında bir öykü.”
Boston Herald
“Büyük, zekice, iddialı, tarz karıştırıcı bir roman… Hiç şüphesiz bu yıl en sevdiğim kitaplardan biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“Aynı zamanda hem garip hem şiirsel hem heyecanlı hem de haşin olan İstasyon On Bir hayatta kalmak, beklenmedik tesadüfler ve sanatın anlamı üzerine canlı bir öykü.”
Bustle, “Ayın en iyi kitabı”
“Rahatsız edici, yaratıcı ve heyecanlı İstasyon On Bir beni hâlâ yaşarken dünya için hüzünlenmiş bir halde bıraktı.”
Jessie Burton
“Emily St. John Mandel’in dördüncü romanı İstasyon On Bir çarpıcı bir sonla başlıyor. Bir gece, bir Toronto tiyatrosunda, Kral Lear rolünü sahnede oynayan, elli bir yaşındaki Arthur Leander kalp krizi geçirip ölür. Oldukça büyük ölçekte, çok ölümcül bir bulaşıcı grip salgını olan trajedi başladığında insanların bu şoku özümseyecek pek zamanı olmaz; birkaç hafta içinde dünya nüfusunun çoğu ölür... Mandel coşkulu bir öykü anlatıcı… Okuyucular karakterlerin ustaca birbirlerinin içine giren yaşam ve kader ağlarıyla kazanılacaklar… İstasyon On Bir bir kıyamet sonrası öyküsü olduğu kadar aynı zamanda da esrarengiz bir çalışma. Mandel okuyuculara sayfaları durmadan çevirtmek için ipuçları yerleştirmek ve entrikaları yoğunlaştırıcı sorular sordurmak konusunda iyi… İstasyon On Bir kıyamet gününde hayatta kalınabileceğine, her şeye rağmen insanların içlerinde iyiliği koruyacağına ve yeni bir dünyayı kurmaya başladıklarında, eskisinde iyi olan şeyleri isteyeceklerine inanan ya da inanmak isteyenleri cesaretlendiriyor ve onlara umut sunuyor.”
Sigrid Nunez, New York Times Kitap Eleştirileri
“Geçen ay, Ulusal Kitap Ödülleri’nin finalistleri ilan edildiğinde, bir tanesi diğerlerinden daha fazla dikkat çekti: Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir… İstasyon On Bir bir salgının medeniyeti yok ettiği, tanıdık bir tarz evrende geçiyor. İstasyon On Bir’in Ulusal Kitap Ödülü’ne uygun olmasını sağlayan şey öyküde beklenmedik bir şekilde sanatçıların hayatta kalmaları. Bu edebi ana, hem şekil hem de içerik olarak daha mükemmel bir roman hayal etmek çok zor... İstasyon On Bir, eğer her zamanki tarzımızda onun hakkında konuşacaksak, yüksek ve alçak kültürleri (edebi kurgu ve tür kurgusunu) birleştiren bir kitap gibi görünebilir. Ama bu kategoriler bu kitabı tanımlamak için hiç de yeterli değiller… Bu kitap birbirleriyle bağlantılı olan gözlem, hissetme, bilgelik değerlerini ve bu farklı tarzları bir araya getiriyor… Öykü sıkışmak yerine, açılıyor.”
Joshua Rothman, New Yorker
“Emily St. John Mandel’in duyarlı ve sevimli yeni romanı İstasyon On Bir... mucizevi bir şekilde, aynı anda hem sürükleyici hem de şiirsel bir havaya sahip… Ustalığının en önemli yönlerinden biri öykünün olaylar dizisi gibi değil de zamanda ve karakterler içinde kusursuz değişimlerle ilerlemesi… Uzay Yolu’ndan alıntı ‘Çünkü hayatta kalmak yeterli değil’ Seyyar Senfoni’nin en öndeki arabasının üzerine sprey boyayla yazılı. Mandel’in bu romanının özelliği… o kelimelerle birlikte yaşıyor olması. Bu bir kriz ve hayatta kalma öyküsü değil. Bu sanat, aile, anılar, toplum ve dünyaya yeni ve umut dolu gözlerle bakmak için müthiş cesaret gerektiği üzerine bir hikâye.”
Karen Valby, Entertainment Weekly
“Ürpertici... zekice... Bayan Mandel karakterlerini, felaket yaklaşırken, kendini keşfetme eşiğine getirip bu kitaba fazladan bir dramatik hava veriyor. Salgın o kadar hızlı yayılıyor ki hepsini beklenmedik bir anda yakalıyor… Bayan Mandel korkunç bir zamanda sona eren hayatların dokunaklılığını aktarabiliyor – ya da düzeltilemeyecek hatalar yapıldıktan çok sonra bile devam eden bir hayatı.”
Janet Maslin, New York Times
“Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir’de, Gürcistan Gribi Arthur Leander’in Kral Lear’ı oynadığı akşam yayılmaya başlıyor. Birkaç ay içinde, uçaklar havalanamıyorlar, arabaların benzini bitiyor ve dünya nüfusunun çoğu ölürken elektrik yavaş yavaş kesiliyor. Arthur’un hayatının grip öncesi detayları ve sonrasında arkadaşlarının, eşlerinin ve sevgililerinin başlarına gelenler böylesine bir felaketin ortasında şaşırtıcı derecede güzel bir öykü yaratıyor. Hayatta kalanlar arasında, Arthur öldüğünde bir çocuk oyuncu olan ve gripten sonraki ilk yılbaşına kadar olanlar hakkında hiçbir anısı olmayan Kirsten var…”
Nancy Hightower, Washington Post
“Emily St. John Mandel'in İstasyon On Bir müzisyen ve aktörleri Büyük Göller civarındaki küçük topluluklar için Shakespeare oyunları sergileyen Seyyar Senfoni adındaki bir tiyatro kumpanyasının dinamiklerini hassas bir şekilde inceliyor. Bayan Mandel... harika bir zekâ ve dengeli bir ifadeyle yazıyor. Gerçek ilgi alanı arkadaşlık, aşk ilişkileri ve sanatın kalıcı tesellisi.”
Sam Sacks, Wall Street Journal
“Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’inde öldürücü bir gribin dünya nüfusunun çoğunluğunu yok ettiği ve geride kalan yüzde birin kendi kendilerini yöneten kozalara dönüştüğü, tam bir kıyamet sonrası dünya yorumlanmış. Cormac McCarthy’nin Yol’unun daha umutlu ve kadın ağzından yorumlanmışını düşünün... Mandel’in romanının gergin ve kendine güvenli bir havası var… Kıyamet öncesi ve sonrası ayrı zamanlarda, bolluk ve kıtlık arka planlarını kullanarak sanatçı yaratımı, şöhret ve inanç konularında sorular sorabiliyor. İçinde insanlara hızla sayfa çevirten bir olay örgüsü ve zorlu karakterler ama daha önemlisi sosyal sorunları içeren bir romanda cevap verilemeyen ama sadece sorulan sorular var.”
Rob Spillman, Guernica
“Kasvetli bir şekilde lirik... Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi... Mandel hiç çaba sarf etmeden farklı dönemler arasında gidip geliyor... Bu kitap güzel bir şekilde yerleştirilmiş yerler ve manzaralarla dolu; salgın öncesi dönemde büyük, hareketli şehirler, ürkünç bir şekilde sakin Malezya sahili ve kitabın son üçte birinde çok önemli bir ortam olan, müzeye dönüştürülmüş, neredeyse tamamen terk edilmiş bir Ortabatı havaalanı... Mandel bütün sonuçlandırılmamış durumları akıcı ve duygulu bir şekilde sonuçlandırıyor, bütün karakterlerine insanlık veriyor - hem bugün hepimizin yaşadığı tanıyabileceğiniz (ve kıymetini bilmediğimiz) bir dünyada, hem de elektriksiz, akıllı telefonların ve internetin olmadığı bir dünyada. İstasyon On Bir gerçekten akıldan çıkmayan, elinizden bırakması zor ve okuması keyifli olan bir kitap.”
Doug Knoop, Seattle Times
“Mandel’in olağanüstü, kaçırılmaz yeni romanı dünyanın nüfusunun çoğunun (cidden %99.99’unun) aniden ve hızla yayılan bir grip salgınıyla ölmesinden sonra, bir yakın gelecek distopyasında geçiyor. Bütün bakış açısı, çöküşten hemen önce sahnede ölen meşhur bir aktörle bağlantılı, bir avuç hayatta kalan insan arasında gidip geliyor. Gerçekten elinizden bırakamayacağınız, kusursuz tempoda, yitip giden bir dünyayı anarken sanat, şöhret ve her şey ve herkes yok olduktan sonra ne kalacağını sorgulayan bir eser.”
Amanda Bullock, Vulture
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici... Birçok hareketli bölümde, Mandel'in karakterleri geride kalan salgın öncesi dünyaya benzer özlemle bakıyor, bir zamanlar kıymetini bilmedikleri (internetten, bir portakal yemeğe kadar) bütün o şeyleri hatırlıyorlar. Sadece hayatta kalmanın ötesinde yaşamak ve daha güçlü bağlar kurmaya çalışanlar yalnız Mandel’in çöküş öncesi dünyasının sakinleri değil. Hepimiz aynı durumdayız.”
Mike Fischer, Milwaukee Journal Sentinel
“Yok edici bir grip salgınının arkasından medeniyetin yıkılmasına yoğunlaşsa da bu büyüleyici roman sadece bir kıyamet fantezisi değil; bu aynı zamanda insan hayatının karışık katmanlı bir karakter çalışması. Salgın öncesi yıllara da dönerek ilerleyen anlatı çeşitli bireysel öyküyü birleştiriyor, bir duygu evrenini kuşatıyor ve sonuçta hem tüyler ürpertici hem de coşkulu bir hayata bakış açısı kazandırıyor.”
People Magazine
“Eğer kıyamet sonrası bir roman yazmayı planlıyorsanız, içine yeni bir anlam katmanız gerekecektir. Emily St. John Mandel yeni kitabı İstasyon On Bir’de bunu yapıyor... Öykü şov dünyasının en iyilerinden biri olan bir aktör, eski eşleri, bir peygamber ve hayatta kalanlar için yerleşim yerlerine seyahat eden Shakespeare aktörleri ve müzisyenlerden oluşan, toplama bir grup olan Seyyar Senfoni’dekiler dâhil olmak üzere çeşitli karakterlerin ağzından anlatılıyor. Her biri karanlık çağlara dönmüş olan bir dünyada yaşamak, hayat ve ilişkilerin ne demek olduğuna dair benzersiz bakış açıları getiriyor... Mandel kıyametin kendisine (kaosa, çöpçülük yapmaya, ilaç bulmaya çalışan bilim insanlarına) özel bir vurgu yapmıyor ama bunların yerine insanlık üzerindeki etkilerini gösteriyor. Dünyanın durumuna rağmen, insanlar yaşamaya devam etmek için nedenler buluyorlar... İstasyon On Bir kıyamet sonrası öykü tarzını değiştirecek. Çoğu yazar kasvetli ve kalıplaşmış olmaya eğilimli olsa da Mandel iyimser ve
yaratıcı olmayı seçiyor. Bu hayatta kalmaya çalışmak değil, yaşamak üzerine bir öykü.”
Andrew Blom, Boston Herald
“Ben ilk romanından beri bir Emily St. John Mandel hayranıyım... Kendisi karmaşık, sorunlu ve iyi betimlenmiş karakterlerin yazarı. Onun kitaplarını bitirdikten çok sonra, içinizde kalan, şaşırtıcı derecede güzel bir yazar… İstasyon On Bir (kıyamet sonrası bir dünyada dolaşan, gezgin bir Shakespeare aktörleri kumpanyasının, büyük, çok zekice, tutkulu, türleri birbirine karıştıran romanının) yayımlanmasıyla birlikte büyük başarı sağladı. Hatasız ustalığını, zengin sezgilerini ve zorlu karakterlerini dünyanın sonunun çok geniş bir görüş açısıyla zorlamadan birleştiren İstasyon On Bir hiç şüphesiz benim için bu senenin en gözde kitaplarından biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“İstasyon On Bir bir aktör kumpanyası ve birkaç travma geçirmiş tanık hariç, insanların çoğunu yok eden bir salgının öncesi ve sonrası hakkında karmaşık, ürkütücü bir roman. Mandel’in romanı kıyamet sonrasına bir bakış, bir aktörün hayatı ve onu kurtarmaya çalışan bir adamın düşüncelerini bir araya getiriyor. Bu iddialı bir başlangıç ama Mandel’in canlı, bağımlılık yapan dili bu bölümleri birbirine bağlıyor. Bu romanın niçin en övülen eseri olduğunu görmek çok kolay: İstasyon On Bir bir anlatı ve yazım zaferi, sanat, toplum ve şu anda yaşadığımız dünyanın önemini güzel bir şekilde düzenlemiş bir eser.”
Claire Luchette, Bustle
“Tutkulu ve bağımlılık yapan bir roman.”
Sarah Hughes, Guardian
“Mandel sıradandan çıkıp bugüne kadar okuyacağınız, büyük ihtimalle en büyüleyici ve düşünce zorlayıcı kıyamet sonrası romanı yaratıyor… Güzel bir dili var… İnsan duyguları ve ilişkilerini sağlam bir şekilde ele alıyor… Bir gerilim ve dehşet hissi olsa da İstasyon On Bir sıradan kıyamet sonrası romanlarının umutsuzluğunun arasından sıyrılıyor çünkü asıl içeriği bu tarzda nadiren ortaya çıkan bir konu: umut.”
Independent
“Güzel ve heyecan verici bir roman, aksiyon eski ve yeni dünya arasında gidip geliyor, karakterlerle onların geçmişleri arasında bağlantılar çiziyor ve şu anda bildiğimiz hayat, arkadaşlığın, sevginin ve ortadan kaybolan sanat, araçlar, sinemalar ve uzaktan kumandaların değeriyle yaşamın tatlılığını gösteriyor. Mandel'in kıyamet sonrası dünyayı betimlemekteki yeteneği, kurgusal gerçekliğinin korkutucu derecede olası görünmesine neden oluyor. Kıyamet sonrası öyküler, bir zamanlar okuyucuya alternatif bir gerçeklik ve kitabı bırakıp etrafındaki gerçek dünyaya minnettar bir şekilde bakma fırsatı sunardı. Bu okuyucusunun yaşadığımız hayatın ve keyfini çıkardığımız ayrıcalıkların yasını tutmasını sağlıyor.”
Sunday Express
“Sanat ve kıyamet üzerine akıldan çıkmayan bir öykü. İstasyon On Bir kaçırılmayacak bir deneyim.”
Samantha Shannon, Kemik Mevsimi’nin yazarı
“Bugünlerde raflarda kıyamet sonrası üzerine heyecanlı hikâyelerde bir kıtlık var ama İstasyon On Bir aşırı derecede insanın kafasına takılıyor… Eserde hafife alınan, insanın içini dağlayıcı bir nostalji var… yıkımın içinde, espri anlayışı var… ve Mandel'in yarattığı, dağılmış insan topluluklarının birinden diğerine dolaşan, Seyyar Senfoni’si var… Mandel tamamen farklı karakterlerin arasındaki bağlantıları düzgün ve tatmin edici bir şekilde açıklarken ortaya çıkan, tatmin edici bir dolambaçlı gizem de var… Bu kitap çoğu sıradan macera kitaplarından çok daha uzun süre okuyucularından kopmayacak.”
Alison Flood, Observer
“Kıyamet sonrası senaryolar nadiren pozitiftir... ama Mandel’in kitabı harap bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olabileceğini betimlerken, bir taraftan da farklı bir bakış açısını savunuyor.”
Molly Driscoll, Christian Science Monitor Editörün Seçimi
“Devasa kapsam ve zaman atlayan yapısıyla, İstasyon On Bir hem kalın fırça darbeleri hem de geçmiş detaylarının minik noktalarıyla kıyamet sonrası dünyayı resmediyor. Bir dönemin diğerinin üzerindeki etkisinin sonucu ortaya çıkan çatışmalarda, küçük bir grup bağlantılı karakter güncel tarihi çağın yıkılması ve bir sonrasının ilk sendeleyen adımları içinde tökezlemesine tanık oluyorlar… Karantina altındaki bir havaalanında ve silahlı çatışma eğitimi almış aktörler ile müzisyenler tarafından korunan, eğreti yerleşim yerleri arasındaki tehlikeli yollarda hayatta kalmanın güçlü bir şekilde sürükleyici öyküsü. Mandel bu dünyayı eksiksiz hayal ediyor ve onun burada ortaya konan tutkusu ile hayal gücü takdire şayan.”
Emily Choate, 16. Bölüm
“İstasyon On Bir... Ben kendimi tutamadım... Onu sizin de okumanız gerekiyor... Bizim yaşadığımız dünyayı olağanüstü bulmanızı sağlayacak… ve sizi en delirten insanların belki de onlarsız yaşamayı istemediğiniz kişiler olduğunu size hatırlatacak.”
Mary Pauline Lowry, Huffington Post Books Blog
“Hiç bir kitap beni Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’i kadar toplumun olduğundan büyük görünen yok oluşuna ikna etmedi; insan nüfusunun %99’unun kökünden kurumasına neden olan yeni bir grip türünden sonra, bizimkine çok benzeyebilecek, aynı bizim dünyamız hakkında bir kıyamet sonrası romanı. İnsanın ruhunu ürperten bir başlangıç ve… sizi uyarmalıyım olası hastalık taşıyıcılarının cirit atabileceği bir havaalanında okunmaması gereken bir roman... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmanın çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor… Yıllardır kanıtladığı bir yeteneği var… Bu kitap gibi, her salgın ve her çağda yaratmaya devam etmemizde ve yaşamayı sürdürme yetimizde, insanların büyük bir görkemi var.”
Tiffany Gibert, LA Kitap Eleştirileri
“Mandel gerçekten üç ortalama edebi gerilim romanının ardından günümüzde yaygın bir tarz karışımıyla, entelektüel distopyayla ortaya çıkıyor. Bir Shakespeare kumpanyasının salgın sonrası, seyrek cemaatlerin olduğu dünyada dolaşmasına odaklandığı bir insanlık oluşturuyor. Grip öncesi bir kurbanın, Lear karakterini oynarken sahnede ölen bir Hollywood aktörünün hayatına devamlı geri dönüşler yapıp hem yok olan havai dünyaya komik bir avuntu hem de güzel görüntüler sağlıyor.”
Boris Kachka, Vulture
“Sezonun en çok konuşulan romanı.”
Stephan Lee, Entertainment Weekly
“Hayatın sınırdaki unutulmaz, akıldan çıkmayan ve neredeyse sanrısal bu portresinde, temel insanlığını sürdürmeye ve sanat, anılar ve popüler kültürün kalıntılarıyla yok olan dünyayla bağlantılar yapmaya çalışıyorlar… Harika bir şekilde kurgulanmış, aşırı edebi, kıyamet sonrasıyla ilgili heyecanlı bir roman.”
Lauren Gilbert, Library Journal
“Bu bir çırpıda okunan roman dünya nüfusunun yüzde 99’unu yok eden bir grip salgınından önce ve sonra yaşamın detaylarını veriyor… Karakterler ıssız, kıyamet sonrası bir dünyada hayata anlam veren şeyi yansıtırlarken okuyucular da aynı şeyi yapmak
için ilham alacaklar.”
Real Simple
“İstasyon On Bir zamanı içinde zekice ‘daha nazik, yumuşak bir zaman’ kavramına dönüştüren harika, zorlayıcı bir roman. Ve de Mandel’in hayal gücünün (ürkütücü derecede gerçek detaylar ve çok çekici, çok insancıl karakterlerin bol bol olduğu karanlık, parıltılı bir yerin) tavşan deliğine düşmenin zevki.”
Liza Klaussmann
“Mandel’in şimdiye kadarki en iyi, en tutkulu eseri. Kıyamet sonrası öyküleri bu sezon çok moda ama Mandel’in karmaşık olay örgüsü ve karakter yaratmadaki ustalığı bu birbiriyle bağlantılı hikâyeler romanını çekici bir kitap olarak öne çıkarıyor. Ölümcül Gürcistan Gribi’nin aniden yayılması ve ünlü bir aktörün sahnede ölmesiyle başlıyor ve hayatta kalan birkaç kişi için sahneye çıkan, gezgin bir Shakespeare kumpanyasının yirmi yıl sonraki seyahatleriyle gelişen bu roman bir taraftan sanat ve insan bağlantısının güzelliğini ararken karanlıkta geçiyor.”
The Millions
“Tutkulu, görkemli... Mandel’in yaşadığımız dünyanın narin güzelliğini ortaya koyan görüş açısı sadece acı verecek kadar güzel değil, aynı zamanda korkutucu derecede akla yatkın. Filizler veren kıyamet sonrası edebi türünün içinde, Mandel’in üstün, akıldan çıkmayan romanı klasikler arasında bir yeri hak ediyor.”
Kristine Huntley, Booklist
“Bazı insanların sanat, kültür ve nezaketi korumak için savaş verdiği kıyamet sonrası bir dünyada üstlenilen bir tutku... Cormac McCarthy’nin Joan Didion’la tahterevalliye bindiğini düşünün... Mandel tatmin edici bir tesadüf ve kısmet ağı örüyor... Çok cazip... Patlayan bir roman.”
Kirkus
“İstasyon On Bir havai fişek gibi bir roman. Şık bir şekilde kurulmuş ve içine patlayıcı bir güzellik konmuş, yaşam, insanlık ve anıların artçı şokuyla dolu.”
Lauren Beukes
“Medeniyetin enkazını incelemek için eşsiz bir yolculuk… Magazin dedikoduları ve gaddar bir geleceğin vahşi karışımı...
Mandel'in tek bir hayatın bile değerini gösteren farklı kaderleri olan bireyler arasındaki bağlantıları incelemesi dikkate değer.”
Publishers Weekly
“İhtişamlı, beklenmedik, muhteşem yazılmış; elinizden bırakmayı bir deneyin.”
Times
“Görsel olarak çarpıcı, rüya gibi ortamlı ve şaşırtıcı derecede sürükleyici... İstasyon On Bir kıyamet, anılar ve kayıplar, nostalji ve özlemle ilgili değil; bir dünya hakkındaki çabucak geçip giden izlenimimizi derinleştiren sanat gayretini ve yalnızlığımızı cesaretlendirme.”
Guardian
İstasyon On Bir’in kazandığı ödüller ve başarıları:
Arthur C. Clarke Ödülü
Toronto Kitap Ödülü
Baileys Kadın Kurgu Ödülü
Andrew Carnegie Madalyası
New York Times çok satanı
Globe and Mail çok satanı
Entertainment Weekly yılın en iyi kitabı
Ulusal Kitap Ödülü Finalisti
PEN/Faulkner Ödülü Finalisti
Sunburst Ödülü Finalisti
Yorum yaz
Bu kitabı henüz kimse eleştirmemiş.
Axess Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
QNB Finansbank Kartları
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
Bonus Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
Paraf Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
Maximum Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
World Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | 83,87 | 251,60 |
6 | 44,28 | 265,66 |
9 | 31,08 | 279,75 |
12 | 24,48 | 293,80 |
Diğer Kartlar
Taksit Sayısı | Taksit tutarı | Genel Toplam |
---|---|---|
Tek Çekim | 230,23 | 230,23 |
3 | - | - |
6 | - | - |
9 | - | - |
12 | - | - |
Şehirlerin altında hızla geçip giden trenler artık yok...
Artık şehirler yok...
Telefon yok... İnternet yok...
1. GÜN
Ölümcül bir grip virüsü dünyanın yüzeyinde bir nötron bombası gibi patlar. Haberler ölüm oranının % 99’un üzerinde olduğunu bildirirler.
2. HAFTA
Medeniyet yıkılır.
20. YIL
Seyyar Senfoni adındaki aktör ve müzisyenlerden kurulu bir grup, konserler vermek ve Shakespeare oynamak için yerleşim yerlerini dolaşırlar. Salgından yirmi yıl sonra, hayat göreceli olarak güvenlidir. Ama yeni bir tehlike belirir ve hayatta kalan herkesin tekrar inşa etmeye çalıştığı umut dolu dünyayı tehdit eder.
İstasyon On Bir, altı kişinin hayatlarının kesişmesini anlatır. Bunlar: meşhur aktör Arthur Leander; son anda grip konusunda uyarılan Jeevan; Arthur’un ilk eşi Miranda; Arthur’un en eski dostu Clark; Seyyar Senfoni’deki bir oyuncu olan Kirsten ve kendi kendini peygamber ilan eden esrarengiz kişidir…
“Çok iyi bir roman. Oldukça güzel... Bu yıl okuduğum kitaplar arasında diğerlerinin önüne çıkanlardan biri: İstasyon On Bir… Güzel yazılmış ve müthiş melankolik, uzun zaman unutulmayacak ve tekrar okunacak bir kitap.”
George R. R. Martin, Game of Thrones’un yazarı
“Nadiren, bir kitap yeni bir eski arkadaşa, onca zamandır okumak istediğinizi hiç bilmediğiniz bir öyküye dönüşür. İstasyon On Bir insana aynı zamanda hem tanıdık hem de olağanüstü gelen nadir bir eser, gelecek, şu an, geçmiş, ölüm, yaşam ve Shakespeare’i ustaca birbirine dokuyor. Bu gerçekten çok özel bir şey.”
Erin Morgenstern, Gece Sirki’nin yazarı
“…Bir aşk mektubu havasında okunuyor – kaybedebileceğimiz bütün o şeyleri ve hâlâ elimizde olan bütün o şeylerin değerini hatırlatıyor.”
Karen Joy Fowler
“İyi bir kitabı bitirdiğimde biraz kızarım — daha fazla okuyamadığım ve tekrar ilk kez okuyamayacağım için küserim. Son okuduğum iyi kitap Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’idir.”
Daniel Handler, Why We Broke Up’ın yazarı
“Distopik kurgunun sizin tarzınız olmadığını düşünüyorsanız bile, bu harika kitabı bir denemenizde ısrar ediyorum.”
Deborah Harkness, Cadıların Keşfi’nin yazarı
“Bu kitabı okurken, sürekli kitabı bırakıp etrafıma baktım ve ‘Her şey bir mucize,’ diye düşündüm.”
NPRorg
“Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi...”
Doug Knoop, Seattle Times
“İstasyon On Bir o kadar ilgi uyandırıcı, o kadar korkusuzca hayal edilmiş ki elimden bırakamadım.”
Ann Patchett
“Büyüleyici.”
People
“Muhteşem.”
Booklist
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici.”
Milwaukee Journal Sentinel
“İstasyon On Bir içimdeki onlarca okuyucuya hitap eden türden bir kitap: Hollywood hayranlarına, çizgi roman hayranlarına,
tarikat bağımlılarına, aşk sevenlere, felaket turistlerine. Bu nefis bir kitap ve Emily St. John Mandel insanı hayretlere düşürüyor.”
Emma Straub
“Küstah... Eğer geri dönüp bakacak kadar yaşayabilirsek, hayat, minnettarlık hakkında bir kitap.”
Minneapolis Star-Tribune
“Ruh ürpertici... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmaktaki çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor.”
Los Angeles Kitap Eleştirileri
“Büyük sevecenlik anlarına da izin veren, gerçekten rahatsız edici bir distopik roman. Emily St. John Mandel kalıcı görüntüler yaratıyor ve yazım tarzı çok zarif.”
Patrick deWitt
“Çok uzun zamandır, sanatın dayanıklılığı ve uzun soluklu olması hakkında okuduğum en iyi şeylerden biri.”
Tobias Carroll, Electric Literature
“Kıyamet sonrası tarzı değiştirecek... Bu hayatta kalmak üzerine bir öykü değil, bu yaşamak hakkında bir öykü.”
Boston Herald
“Büyük, zekice, iddialı, tarz karıştırıcı bir roman… Hiç şüphesiz bu yıl en sevdiğim kitaplardan biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“Aynı zamanda hem garip hem şiirsel hem heyecanlı hem de haşin olan İstasyon On Bir hayatta kalmak, beklenmedik tesadüfler ve sanatın anlamı üzerine canlı bir öykü.”
Bustle, “Ayın en iyi kitabı”
“Rahatsız edici, yaratıcı ve heyecanlı İstasyon On Bir beni hâlâ yaşarken dünya için hüzünlenmiş bir halde bıraktı.”
Jessie Burton
“Emily St. John Mandel’in dördüncü romanı İstasyon On Bir çarpıcı bir sonla başlıyor. Bir gece, bir Toronto tiyatrosunda, Kral Lear rolünü sahnede oynayan, elli bir yaşındaki Arthur Leander kalp krizi geçirip ölür. Oldukça büyük ölçekte, çok ölümcül bir bulaşıcı grip salgını olan trajedi başladığında insanların bu şoku özümseyecek pek zamanı olmaz; birkaç hafta içinde dünya nüfusunun çoğu ölür... Mandel coşkulu bir öykü anlatıcı… Okuyucular karakterlerin ustaca birbirlerinin içine giren yaşam ve kader ağlarıyla kazanılacaklar… İstasyon On Bir bir kıyamet sonrası öyküsü olduğu kadar aynı zamanda da esrarengiz bir çalışma. Mandel okuyuculara sayfaları durmadan çevirtmek için ipuçları yerleştirmek ve entrikaları yoğunlaştırıcı sorular sordurmak konusunda iyi… İstasyon On Bir kıyamet gününde hayatta kalınabileceğine, her şeye rağmen insanların içlerinde iyiliği koruyacağına ve yeni bir dünyayı kurmaya başladıklarında, eskisinde iyi olan şeyleri isteyeceklerine inanan ya da inanmak isteyenleri cesaretlendiriyor ve onlara umut sunuyor.”
Sigrid Nunez, New York Times Kitap Eleştirileri
“Geçen ay, Ulusal Kitap Ödülleri’nin finalistleri ilan edildiğinde, bir tanesi diğerlerinden daha fazla dikkat çekti: Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir… İstasyon On Bir bir salgının medeniyeti yok ettiği, tanıdık bir tarz evrende geçiyor. İstasyon On Bir’in Ulusal Kitap Ödülü’ne uygun olmasını sağlayan şey öyküde beklenmedik bir şekilde sanatçıların hayatta kalmaları. Bu edebi ana, hem şekil hem de içerik olarak daha mükemmel bir roman hayal etmek çok zor... İstasyon On Bir, eğer her zamanki tarzımızda onun hakkında konuşacaksak, yüksek ve alçak kültürleri (edebi kurgu ve tür kurgusunu) birleştiren bir kitap gibi görünebilir. Ama bu kategoriler bu kitabı tanımlamak için hiç de yeterli değiller… Bu kitap birbirleriyle bağlantılı olan gözlem, hissetme, bilgelik değerlerini ve bu farklı tarzları bir araya getiriyor… Öykü sıkışmak yerine, açılıyor.”
Joshua Rothman, New Yorker
“Emily St. John Mandel’in duyarlı ve sevimli yeni romanı İstasyon On Bir... mucizevi bir şekilde, aynı anda hem sürükleyici hem de şiirsel bir havaya sahip… Ustalığının en önemli yönlerinden biri öykünün olaylar dizisi gibi değil de zamanda ve karakterler içinde kusursuz değişimlerle ilerlemesi… Uzay Yolu’ndan alıntı ‘Çünkü hayatta kalmak yeterli değil’ Seyyar Senfoni’nin en öndeki arabasının üzerine sprey boyayla yazılı. Mandel’in bu romanının özelliği… o kelimelerle birlikte yaşıyor olması. Bu bir kriz ve hayatta kalma öyküsü değil. Bu sanat, aile, anılar, toplum ve dünyaya yeni ve umut dolu gözlerle bakmak için müthiş cesaret gerektiği üzerine bir hikâye.”
Karen Valby, Entertainment Weekly
“Ürpertici... zekice... Bayan Mandel karakterlerini, felaket yaklaşırken, kendini keşfetme eşiğine getirip bu kitaba fazladan bir dramatik hava veriyor. Salgın o kadar hızlı yayılıyor ki hepsini beklenmedik bir anda yakalıyor… Bayan Mandel korkunç bir zamanda sona eren hayatların dokunaklılığını aktarabiliyor – ya da düzeltilemeyecek hatalar yapıldıktan çok sonra bile devam eden bir hayatı.”
Janet Maslin, New York Times
“Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir’de, Gürcistan Gribi Arthur Leander’in Kral Lear’ı oynadığı akşam yayılmaya başlıyor. Birkaç ay içinde, uçaklar havalanamıyorlar, arabaların benzini bitiyor ve dünya nüfusunun çoğu ölürken elektrik yavaş yavaş kesiliyor. Arthur’un hayatının grip öncesi detayları ve sonrasında arkadaşlarının, eşlerinin ve sevgililerinin başlarına gelenler böylesine bir felaketin ortasında şaşırtıcı derecede güzel bir öykü yaratıyor. Hayatta kalanlar arasında, Arthur öldüğünde bir çocuk oyuncu olan ve gripten sonraki ilk yılbaşına kadar olanlar hakkında hiçbir anısı olmayan Kirsten var…”
Nancy Hightower, Washington Post
“Emily St. John Mandel'in İstasyon On Bir müzisyen ve aktörleri Büyük Göller civarındaki küçük topluluklar için Shakespeare oyunları sergileyen Seyyar Senfoni adındaki bir tiyatro kumpanyasının dinamiklerini hassas bir şekilde inceliyor. Bayan Mandel... harika bir zekâ ve dengeli bir ifadeyle yazıyor. Gerçek ilgi alanı arkadaşlık, aşk ilişkileri ve sanatın kalıcı tesellisi.”
Sam Sacks, Wall Street Journal
“Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’inde öldürücü bir gribin dünya nüfusunun çoğunluğunu yok ettiği ve geride kalan yüzde birin kendi kendilerini yöneten kozalara dönüştüğü, tam bir kıyamet sonrası dünya yorumlanmış. Cormac McCarthy’nin Yol’unun daha umutlu ve kadın ağzından yorumlanmışını düşünün... Mandel’in romanının gergin ve kendine güvenli bir havası var… Kıyamet öncesi ve sonrası ayrı zamanlarda, bolluk ve kıtlık arka planlarını kullanarak sanatçı yaratımı, şöhret ve inanç konularında sorular sorabiliyor. İçinde insanlara hızla sayfa çevirten bir olay örgüsü ve zorlu karakterler ama daha önemlisi sosyal sorunları içeren bir romanda cevap verilemeyen ama sadece sorulan sorular var.”
Rob Spillman, Guernica
“Kasvetli bir şekilde lirik... Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi... Mandel hiç çaba sarf etmeden farklı dönemler arasında gidip geliyor... Bu kitap güzel bir şekilde yerleştirilmiş yerler ve manzaralarla dolu; salgın öncesi dönemde büyük, hareketli şehirler, ürkünç bir şekilde sakin Malezya sahili ve kitabın son üçte birinde çok önemli bir ortam olan, müzeye dönüştürülmüş, neredeyse tamamen terk edilmiş bir Ortabatı havaalanı... Mandel bütün sonuçlandırılmamış durumları akıcı ve duygulu bir şekilde sonuçlandırıyor, bütün karakterlerine insanlık veriyor - hem bugün hepimizin yaşadığı tanıyabileceğiniz (ve kıymetini bilmediğimiz) bir dünyada, hem de elektriksiz, akıllı telefonların ve internetin olmadığı bir dünyada. İstasyon On Bir gerçekten akıldan çıkmayan, elinizden bırakması zor ve okuması keyifli olan bir kitap.”
Doug Knoop, Seattle Times
“Mandel’in olağanüstü, kaçırılmaz yeni romanı dünyanın nüfusunun çoğunun (cidden %99.99’unun) aniden ve hızla yayılan bir grip salgınıyla ölmesinden sonra, bir yakın gelecek distopyasında geçiyor. Bütün bakış açısı, çöküşten hemen önce sahnede ölen meşhur bir aktörle bağlantılı, bir avuç hayatta kalan insan arasında gidip geliyor. Gerçekten elinizden bırakamayacağınız, kusursuz tempoda, yitip giden bir dünyayı anarken sanat, şöhret ve her şey ve herkes yok olduktan sonra ne kalacağını sorgulayan bir eser.”
Amanda Bullock, Vulture
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici... Birçok hareketli bölümde, Mandel'in karakterleri geride kalan salgın öncesi dünyaya benzer özlemle bakıyor, bir zamanlar kıymetini bilmedikleri (internetten, bir portakal yemeğe kadar) bütün o şeyleri hatırlıyorlar. Sadece hayatta kalmanın ötesinde yaşamak ve daha güçlü bağlar kurmaya çalışanlar yalnız Mandel’in çöküş öncesi dünyasının sakinleri değil. Hepimiz aynı durumdayız.”
Mike Fischer, Milwaukee Journal Sentinel
“Yok edici bir grip salgınının arkasından medeniyetin yıkılmasına yoğunlaşsa da bu büyüleyici roman sadece bir kıyamet fantezisi değil; bu aynı zamanda insan hayatının karışık katmanlı bir karakter çalışması. Salgın öncesi yıllara da dönerek ilerleyen anlatı çeşitli bireysel öyküyü birleştiriyor, bir duygu evrenini kuşatıyor ve sonuçta hem tüyler ürpertici hem de coşkulu bir hayata bakış açısı kazandırıyor.”
People Magazine
“Eğer kıyamet sonrası bir roman yazmayı planlıyorsanız, içine yeni bir anlam katmanız gerekecektir. Emily St. John Mandel yeni kitabı İstasyon On Bir’de bunu yapıyor... Öykü şov dünyasının en iyilerinden biri olan bir aktör, eski eşleri, bir peygamber ve hayatta kalanlar için yerleşim yerlerine seyahat eden Shakespeare aktörleri ve müzisyenlerden oluşan, toplama bir grup olan Seyyar Senfoni’dekiler dâhil olmak üzere çeşitli karakterlerin ağzından anlatılıyor. Her biri karanlık çağlara dönmüş olan bir dünyada yaşamak, hayat ve ilişkilerin ne demek olduğuna dair benzersiz bakış açıları getiriyor... Mandel kıyametin kendisine (kaosa, çöpçülük yapmaya, ilaç bulmaya çalışan bilim insanlarına) özel bir vurgu yapmıyor ama bunların yerine insanlık üzerindeki etkilerini gösteriyor. Dünyanın durumuna rağmen, insanlar yaşamaya devam etmek için nedenler buluyorlar... İstasyon On Bir kıyamet sonrası öykü tarzını değiştirecek. Çoğu yazar kasvetli ve kalıplaşmış olmaya eğilimli olsa da Mandel iyimser ve
yaratıcı olmayı seçiyor. Bu hayatta kalmaya çalışmak değil, yaşamak üzerine bir öykü.”
Andrew Blom, Boston Herald
“Ben ilk romanından beri bir Emily St. John Mandel hayranıyım... Kendisi karmaşık, sorunlu ve iyi betimlenmiş karakterlerin yazarı. Onun kitaplarını bitirdikten çok sonra, içinizde kalan, şaşırtıcı derecede güzel bir yazar… İstasyon On Bir (kıyamet sonrası bir dünyada dolaşan, gezgin bir Shakespeare aktörleri kumpanyasının, büyük, çok zekice, tutkulu, türleri birbirine karıştıran romanının) yayımlanmasıyla birlikte büyük başarı sağladı. Hatasız ustalığını, zengin sezgilerini ve zorlu karakterlerini dünyanın sonunun çok geniş bir görüş açısıyla zorlamadan birleştiren İstasyon On Bir hiç şüphesiz benim için bu senenin en gözde kitaplarından biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“İstasyon On Bir bir aktör kumpanyası ve birkaç travma geçirmiş tanık hariç, insanların çoğunu yok eden bir salgının öncesi ve sonrası hakkında karmaşık, ürkütücü bir roman. Mandel’in romanı kıyamet sonrasına bir bakış, bir aktörün hayatı ve onu kurtarmaya çalışan bir adamın düşüncelerini bir araya getiriyor. Bu iddialı bir başlangıç ama Mandel’in canlı, bağımlılık yapan dili bu bölümleri birbirine bağlıyor. Bu romanın niçin en övülen eseri olduğunu görmek çok kolay: İstasyon On Bir bir anlatı ve yazım zaferi, sanat, toplum ve şu anda yaşadığımız dünyanın önemini güzel bir şekilde düzenlemiş bir eser.”
Claire Luchette, Bustle
“Tutkulu ve bağımlılık yapan bir roman.”
Sarah Hughes, Guardian
“Mandel sıradandan çıkıp bugüne kadar okuyacağınız, büyük ihtimalle en büyüleyici ve düşünce zorlayıcı kıyamet sonrası romanı yaratıyor… Güzel bir dili var… İnsan duyguları ve ilişkilerini sağlam bir şekilde ele alıyor… Bir gerilim ve dehşet hissi olsa da İstasyon On Bir sıradan kıyamet sonrası romanlarının umutsuzluğunun arasından sıyrılıyor çünkü asıl içeriği bu tarzda nadiren ortaya çıkan bir konu: umut.”
Independent
“Güzel ve heyecan verici bir roman, aksiyon eski ve yeni dünya arasında gidip geliyor, karakterlerle onların geçmişleri arasında bağlantılar çiziyor ve şu anda bildiğimiz hayat, arkadaşlığın, sevginin ve ortadan kaybolan sanat, araçlar, sinemalar ve uzaktan kumandaların değeriyle yaşamın tatlılığını gösteriyor. Mandel'in kıyamet sonrası dünyayı betimlemekteki yeteneği, kurgusal gerçekliğinin korkutucu derecede olası görünmesine neden oluyor. Kıyamet sonrası öyküler, bir zamanlar okuyucuya alternatif bir gerçeklik ve kitabı bırakıp etrafındaki gerçek dünyaya minnettar bir şekilde bakma fırsatı sunardı. Bu okuyucusunun yaşadığımız hayatın ve keyfini çıkardığımız ayrıcalıkların yasını tutmasını sağlıyor.”
Sunday Express
“Sanat ve kıyamet üzerine akıldan çıkmayan bir öykü. İstasyon On Bir kaçırılmayacak bir deneyim.”
Samantha Shannon, Kemik Mevsimi’nin yazarı
“Bugünlerde raflarda kıyamet sonrası üzerine heyecanlı hikâyelerde bir kıtlık var ama İstasyon On Bir aşırı derecede insanın kafasına takılıyor… Eserde hafife alınan, insanın içini dağlayıcı bir nostalji var… yıkımın içinde, espri anlayışı var… ve Mandel'in yarattığı, dağılmış insan topluluklarının birinden diğerine dolaşan, Seyyar Senfoni’si var… Mandel tamamen farklı karakterlerin arasındaki bağlantıları düzgün ve tatmin edici bir şekilde açıklarken ortaya çıkan, tatmin edici bir dolambaçlı gizem de var… Bu kitap çoğu sıradan macera kitaplarından çok daha uzun süre okuyucularından kopmayacak.”
Alison Flood, Observer
“Kıyamet sonrası senaryolar nadiren pozitiftir... ama Mandel’in kitabı harap bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olabileceğini betimlerken, bir taraftan da farklı bir bakış açısını savunuyor.”
Molly Driscoll, Christian Science Monitor Editörün Seçimi
“Devasa kapsam ve zaman atlayan yapısıyla, İstasyon On Bir hem kalın fırça darbeleri hem de geçmiş detaylarının minik noktalarıyla kıyamet sonrası dünyayı resmediyor. Bir dönemin diğerinin üzerindeki etkisinin sonucu ortaya çıkan çatışmalarda, küçük bir grup bağlantılı karakter güncel tarihi çağın yıkılması ve bir sonrasının ilk sendeleyen adımları içinde tökezlemesine tanık oluyorlar… Karantina altındaki bir havaalanında ve silahlı çatışma eğitimi almış aktörler ile müzisyenler tarafından korunan, eğreti yerleşim yerleri arasındaki tehlikeli yollarda hayatta kalmanın güçlü bir şekilde sürükleyici öyküsü. Mandel bu dünyayı eksiksiz hayal ediyor ve onun burada ortaya konan tutkusu ile hayal gücü takdire şayan.”
Emily Choate, 16. Bölüm
“İstasyon On Bir... Ben kendimi tutamadım... Onu sizin de okumanız gerekiyor... Bizim yaşadığımız dünyayı olağanüstü bulmanızı sağlayacak… ve sizi en delirten insanların belki de onlarsız yaşamayı istemediğiniz kişiler olduğunu size hatırlatacak.”
Mary Pauline Lowry, Huffington Post Books Blog
“Hiç bir kitap beni Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’i kadar toplumun olduğundan büyük görünen yok oluşuna ikna etmedi; insan nüfusunun %99’unun kökünden kurumasına neden olan yeni bir grip türünden sonra, bizimkine çok benzeyebilecek, aynı bizim dünyamız hakkında bir kıyamet sonrası romanı. İnsanın ruhunu ürperten bir başlangıç ve… sizi uyarmalıyım olası hastalık taşıyıcılarının cirit atabileceği bir havaalanında okunmaması gereken bir roman... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmanın çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor… Yıllardır kanıtladığı bir yeteneği var… Bu kitap gibi, her salgın ve her çağda yaratmaya devam etmemizde ve yaşamayı sürdürme yetimizde, insanların büyük bir görkemi var.”
Tiffany Gibert, LA Kitap Eleştirileri
“Mandel gerçekten üç ortalama edebi gerilim romanının ardından günümüzde yaygın bir tarz karışımıyla, entelektüel distopyayla ortaya çıkıyor. Bir Shakespeare kumpanyasının salgın sonrası, seyrek cemaatlerin olduğu dünyada dolaşmasına odaklandığı bir insanlık oluşturuyor. Grip öncesi bir kurbanın, Lear karakterini oynarken sahnede ölen bir Hollywood aktörünün hayatına devamlı geri dönüşler yapıp hem yok olan havai dünyaya komik bir avuntu hem de güzel görüntüler sağlıyor.”
Boris Kachka, Vulture
“Sezonun en çok konuşulan romanı.”
Stephan Lee, Entertainment Weekly
“Hayatın sınırdaki unutulmaz, akıldan çıkmayan ve neredeyse sanrısal bu portresinde, temel insanlığını sürdürmeye ve sanat, anılar ve popüler kültürün kalıntılarıyla yok olan dünyayla bağlantılar yapmaya çalışıyorlar… Harika bir şekilde kurgulanmış, aşırı edebi, kıyamet sonrasıyla ilgili heyecanlı bir roman.”
Lauren Gilbert, Library Journal
“Bu bir çırpıda okunan roman dünya nüfusunun yüzde 99’unu yok eden bir grip salgınından önce ve sonra yaşamın detaylarını veriyor… Karakterler ıssız, kıyamet sonrası bir dünyada hayata anlam veren şeyi yansıtırlarken okuyucular da aynı şeyi yapmak
için ilham alacaklar.”
Real Simple
“İstasyon On Bir zamanı içinde zekice ‘daha nazik, yumuşak bir zaman’ kavramına dönüştüren harika, zorlayıcı bir roman. Ve de Mandel’in hayal gücünün (ürkütücü derecede gerçek detaylar ve çok çekici, çok insancıl karakterlerin bol bol olduğu karanlık, parıltılı bir yerin) tavşan deliğine düşmenin zevki.”
Liza Klaussmann
“Mandel’in şimdiye kadarki en iyi, en tutkulu eseri. Kıyamet sonrası öyküleri bu sezon çok moda ama Mandel’in karmaşık olay örgüsü ve karakter yaratmadaki ustalığı bu birbiriyle bağlantılı hikâyeler romanını çekici bir kitap olarak öne çıkarıyor. Ölümcül Gürcistan Gribi’nin aniden yayılması ve ünlü bir aktörün sahnede ölmesiyle başlıyor ve hayatta kalan birkaç kişi için sahneye çıkan, gezgin bir Shakespeare kumpanyasının yirmi yıl sonraki seyahatleriyle gelişen bu roman bir taraftan sanat ve insan bağlantısının güzelliğini ararken karanlıkta geçiyor.”
The Millions
“Tutkulu, görkemli... Mandel’in yaşadığımız dünyanın narin güzelliğini ortaya koyan görüş açısı sadece acı verecek kadar güzel değil, aynı zamanda korkutucu derecede akla yatkın. Filizler veren kıyamet sonrası edebi türünün içinde, Mandel’in üstün, akıldan çıkmayan romanı klasikler arasında bir yeri hak ediyor.”
Kristine Huntley, Booklist
“Bazı insanların sanat, kültür ve nezaketi korumak için savaş verdiği kıyamet sonrası bir dünyada üstlenilen bir tutku... Cormac McCarthy’nin Joan Didion’la tahterevalliye bindiğini düşünün... Mandel tatmin edici bir tesadüf ve kısmet ağı örüyor... Çok cazip... Patlayan bir roman.”
Kirkus
“İstasyon On Bir havai fişek gibi bir roman. Şık bir şekilde kurulmuş ve içine patlayıcı bir güzellik konmuş, yaşam, insanlık ve anıların artçı şokuyla dolu.”
Lauren Beukes
“Medeniyetin enkazını incelemek için eşsiz bir yolculuk… Magazin dedikoduları ve gaddar bir geleceğin vahşi karışımı...
Mandel'in tek bir hayatın bile değerini gösteren farklı kaderleri olan bireyler arasındaki bağlantıları incelemesi dikkate değer.”
Publishers Weekly
“İhtişamlı, beklenmedik, muhteşem yazılmış; elinizden bırakmayı bir deneyin.”
Times
“Görsel olarak çarpıcı, rüya gibi ortamlı ve şaşırtıcı derecede sürükleyici... İstasyon On Bir kıyamet, anılar ve kayıplar, nostalji ve özlemle ilgili değil; bir dünya hakkındaki çabucak geçip giden izlenimimizi derinleştiren sanat gayretini ve yalnızlığımızı cesaretlendirme.”
Guardian
İstasyon On Bir’in kazandığı ödüller ve başarıları:
Arthur C. Clarke Ödülü
Toronto Kitap Ödülü
Baileys Kadın Kurgu Ödülü
Andrew Carnegie Madalyası
New York Times çok satanı
Globe and Mail çok satanı
Entertainment Weekly yılın en iyi kitabı
Ulusal Kitap Ödülü Finalisti
PEN/Faulkner Ödülü Finalisti
Sunburst Ödülü Finalisti
gizleArtık şehirler yok...
Telefon yok... İnternet yok...
1. GÜN
Ölümcül bir grip virüsü dünyanın yüzeyinde bir nötron bombası gibi patlar. Haberler ölüm oranının % 99’un üzerinde olduğunu bildirirler.
2. HAFTA
Medeniyet yıkılır.
20. YIL
Seyyar Senfoni adındaki aktör ve müzisyenlerden kurulu bir grup, konserler vermek ve Shakespeare oynamak için yerleşim yerlerini dolaşırlar. Salgından yirmi yıl sonra, hayat göreceli olarak güvenlidir. Ama yeni bir tehlike belirir ve hayatta kalan herkesin tekrar inşa etmeye çalıştığı umut dolu dünyayı tehdit eder.
İstasyon On Bir, altı kişinin hayatlarının kesişmesini anlatır. Bunlar: meşhur aktör Arthur Leander; son anda grip konusunda uyarılan Jeevan; Arthur’un ilk eşi Miranda; Arthur’un en eski dostu Clark; Seyyar Senfoni’deki bir oyuncu olan Kirsten ve kendi kendini peygamber ilan eden esrarengiz kişidir…
“Çok iyi bir roman. Oldukça güzel... Bu yıl okuduğum kitaplar arasında diğerlerinin önüne çıkanlardan biri: İstasyon On Bir… Güzel yazılmış ve müthiş melankolik, uzun zaman unutulmayacak ve tekrar okunacak bir kitap.”
George R. R. Martin, Game of Thrones’un yazarı
“Nadiren, bir kitap yeni bir eski arkadaşa, onca zamandır okumak istediğinizi hiç bilmediğiniz bir öyküye dönüşür. İstasyon On Bir insana aynı zamanda hem tanıdık hem de olağanüstü gelen nadir bir eser, gelecek, şu an, geçmiş, ölüm, yaşam ve Shakespeare’i ustaca birbirine dokuyor. Bu gerçekten çok özel bir şey.”
Erin Morgenstern, Gece Sirki’nin yazarı
“…Bir aşk mektubu havasında okunuyor – kaybedebileceğimiz bütün o şeyleri ve hâlâ elimizde olan bütün o şeylerin değerini hatırlatıyor.”
Karen Joy Fowler
“İyi bir kitabı bitirdiğimde biraz kızarım — daha fazla okuyamadığım ve tekrar ilk kez okuyamayacağım için küserim. Son okuduğum iyi kitap Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’idir.”
Daniel Handler, Why We Broke Up’ın yazarı
“Distopik kurgunun sizin tarzınız olmadığını düşünüyorsanız bile, bu harika kitabı bir denemenizde ısrar ediyorum.”
Deborah Harkness, Cadıların Keşfi’nin yazarı
“Bu kitabı okurken, sürekli kitabı bırakıp etrafıma baktım ve ‘Her şey bir mucize,’ diye düşündüm.”
NPRorg
“Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi...”
Doug Knoop, Seattle Times
“İstasyon On Bir o kadar ilgi uyandırıcı, o kadar korkusuzca hayal edilmiş ki elimden bırakamadım.”
Ann Patchett
“Büyüleyici.”
People
“Muhteşem.”
Booklist
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici.”
Milwaukee Journal Sentinel
“İstasyon On Bir içimdeki onlarca okuyucuya hitap eden türden bir kitap: Hollywood hayranlarına, çizgi roman hayranlarına,
tarikat bağımlılarına, aşk sevenlere, felaket turistlerine. Bu nefis bir kitap ve Emily St. John Mandel insanı hayretlere düşürüyor.”
Emma Straub
“Küstah... Eğer geri dönüp bakacak kadar yaşayabilirsek, hayat, minnettarlık hakkında bir kitap.”
Minneapolis Star-Tribune
“Ruh ürpertici... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmaktaki çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor.”
Los Angeles Kitap Eleştirileri
“Büyük sevecenlik anlarına da izin veren, gerçekten rahatsız edici bir distopik roman. Emily St. John Mandel kalıcı görüntüler yaratıyor ve yazım tarzı çok zarif.”
Patrick deWitt
“Çok uzun zamandır, sanatın dayanıklılığı ve uzun soluklu olması hakkında okuduğum en iyi şeylerden biri.”
Tobias Carroll, Electric Literature
“Kıyamet sonrası tarzı değiştirecek... Bu hayatta kalmak üzerine bir öykü değil, bu yaşamak hakkında bir öykü.”
Boston Herald
“Büyük, zekice, iddialı, tarz karıştırıcı bir roman… Hiç şüphesiz bu yıl en sevdiğim kitaplardan biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“Aynı zamanda hem garip hem şiirsel hem heyecanlı hem de haşin olan İstasyon On Bir hayatta kalmak, beklenmedik tesadüfler ve sanatın anlamı üzerine canlı bir öykü.”
Bustle, “Ayın en iyi kitabı”
“Rahatsız edici, yaratıcı ve heyecanlı İstasyon On Bir beni hâlâ yaşarken dünya için hüzünlenmiş bir halde bıraktı.”
Jessie Burton
“Emily St. John Mandel’in dördüncü romanı İstasyon On Bir çarpıcı bir sonla başlıyor. Bir gece, bir Toronto tiyatrosunda, Kral Lear rolünü sahnede oynayan, elli bir yaşındaki Arthur Leander kalp krizi geçirip ölür. Oldukça büyük ölçekte, çok ölümcül bir bulaşıcı grip salgını olan trajedi başladığında insanların bu şoku özümseyecek pek zamanı olmaz; birkaç hafta içinde dünya nüfusunun çoğu ölür... Mandel coşkulu bir öykü anlatıcı… Okuyucular karakterlerin ustaca birbirlerinin içine giren yaşam ve kader ağlarıyla kazanılacaklar… İstasyon On Bir bir kıyamet sonrası öyküsü olduğu kadar aynı zamanda da esrarengiz bir çalışma. Mandel okuyuculara sayfaları durmadan çevirtmek için ipuçları yerleştirmek ve entrikaları yoğunlaştırıcı sorular sordurmak konusunda iyi… İstasyon On Bir kıyamet gününde hayatta kalınabileceğine, her şeye rağmen insanların içlerinde iyiliği koruyacağına ve yeni bir dünyayı kurmaya başladıklarında, eskisinde iyi olan şeyleri isteyeceklerine inanan ya da inanmak isteyenleri cesaretlendiriyor ve onlara umut sunuyor.”
Sigrid Nunez, New York Times Kitap Eleştirileri
“Geçen ay, Ulusal Kitap Ödülleri’nin finalistleri ilan edildiğinde, bir tanesi diğerlerinden daha fazla dikkat çekti: Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir… İstasyon On Bir bir salgının medeniyeti yok ettiği, tanıdık bir tarz evrende geçiyor. İstasyon On Bir’in Ulusal Kitap Ödülü’ne uygun olmasını sağlayan şey öyküde beklenmedik bir şekilde sanatçıların hayatta kalmaları. Bu edebi ana, hem şekil hem de içerik olarak daha mükemmel bir roman hayal etmek çok zor... İstasyon On Bir, eğer her zamanki tarzımızda onun hakkında konuşacaksak, yüksek ve alçak kültürleri (edebi kurgu ve tür kurgusunu) birleştiren bir kitap gibi görünebilir. Ama bu kategoriler bu kitabı tanımlamak için hiç de yeterli değiller… Bu kitap birbirleriyle bağlantılı olan gözlem, hissetme, bilgelik değerlerini ve bu farklı tarzları bir araya getiriyor… Öykü sıkışmak yerine, açılıyor.”
Joshua Rothman, New Yorker
“Emily St. John Mandel’in duyarlı ve sevimli yeni romanı İstasyon On Bir... mucizevi bir şekilde, aynı anda hem sürükleyici hem de şiirsel bir havaya sahip… Ustalığının en önemli yönlerinden biri öykünün olaylar dizisi gibi değil de zamanda ve karakterler içinde kusursuz değişimlerle ilerlemesi… Uzay Yolu’ndan alıntı ‘Çünkü hayatta kalmak yeterli değil’ Seyyar Senfoni’nin en öndeki arabasının üzerine sprey boyayla yazılı. Mandel’in bu romanının özelliği… o kelimelerle birlikte yaşıyor olması. Bu bir kriz ve hayatta kalma öyküsü değil. Bu sanat, aile, anılar, toplum ve dünyaya yeni ve umut dolu gözlerle bakmak için müthiş cesaret gerektiği üzerine bir hikâye.”
Karen Valby, Entertainment Weekly
“Ürpertici... zekice... Bayan Mandel karakterlerini, felaket yaklaşırken, kendini keşfetme eşiğine getirip bu kitaba fazladan bir dramatik hava veriyor. Salgın o kadar hızlı yayılıyor ki hepsini beklenmedik bir anda yakalıyor… Bayan Mandel korkunç bir zamanda sona eren hayatların dokunaklılığını aktarabiliyor – ya da düzeltilemeyecek hatalar yapıldıktan çok sonra bile devam eden bir hayatı.”
Janet Maslin, New York Times
“Emily St. John Mandel’in yazdığı İstasyon On Bir’de, Gürcistan Gribi Arthur Leander’in Kral Lear’ı oynadığı akşam yayılmaya başlıyor. Birkaç ay içinde, uçaklar havalanamıyorlar, arabaların benzini bitiyor ve dünya nüfusunun çoğu ölürken elektrik yavaş yavaş kesiliyor. Arthur’un hayatının grip öncesi detayları ve sonrasında arkadaşlarının, eşlerinin ve sevgililerinin başlarına gelenler böylesine bir felaketin ortasında şaşırtıcı derecede güzel bir öykü yaratıyor. Hayatta kalanlar arasında, Arthur öldüğünde bir çocuk oyuncu olan ve gripten sonraki ilk yılbaşına kadar olanlar hakkında hiçbir anısı olmayan Kirsten var…”
Nancy Hightower, Washington Post
“Emily St. John Mandel'in İstasyon On Bir müzisyen ve aktörleri Büyük Göller civarındaki küçük topluluklar için Shakespeare oyunları sergileyen Seyyar Senfoni adındaki bir tiyatro kumpanyasının dinamiklerini hassas bir şekilde inceliyor. Bayan Mandel... harika bir zekâ ve dengeli bir ifadeyle yazıyor. Gerçek ilgi alanı arkadaşlık, aşk ilişkileri ve sanatın kalıcı tesellisi.”
Sam Sacks, Wall Street Journal
“Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’inde öldürücü bir gribin dünya nüfusunun çoğunluğunu yok ettiği ve geride kalan yüzde birin kendi kendilerini yöneten kozalara dönüştüğü, tam bir kıyamet sonrası dünya yorumlanmış. Cormac McCarthy’nin Yol’unun daha umutlu ve kadın ağzından yorumlanmışını düşünün... Mandel’in romanının gergin ve kendine güvenli bir havası var… Kıyamet öncesi ve sonrası ayrı zamanlarda, bolluk ve kıtlık arka planlarını kullanarak sanatçı yaratımı, şöhret ve inanç konularında sorular sorabiliyor. İçinde insanlara hızla sayfa çevirten bir olay örgüsü ve zorlu karakterler ama daha önemlisi sosyal sorunları içeren bir romanda cevap verilemeyen ama sadece sorulan sorular var.”
Rob Spillman, Guernica
“Kasvetli bir şekilde lirik... Sanat, aşk ve insan ruhunun zaferinin bir güzellemesi... Mandel hiç çaba sarf etmeden farklı dönemler arasında gidip geliyor... Bu kitap güzel bir şekilde yerleştirilmiş yerler ve manzaralarla dolu; salgın öncesi dönemde büyük, hareketli şehirler, ürkünç bir şekilde sakin Malezya sahili ve kitabın son üçte birinde çok önemli bir ortam olan, müzeye dönüştürülmüş, neredeyse tamamen terk edilmiş bir Ortabatı havaalanı... Mandel bütün sonuçlandırılmamış durumları akıcı ve duygulu bir şekilde sonuçlandırıyor, bütün karakterlerine insanlık veriyor - hem bugün hepimizin yaşadığı tanıyabileceğiniz (ve kıymetini bilmediğimiz) bir dünyada, hem de elektriksiz, akıllı telefonların ve internetin olmadığı bir dünyada. İstasyon On Bir gerçekten akıldan çıkmayan, elinizden bırakması zor ve okuması keyifli olan bir kitap.”
Doug Knoop, Seattle Times
“Mandel’in olağanüstü, kaçırılmaz yeni romanı dünyanın nüfusunun çoğunun (cidden %99.99’unun) aniden ve hızla yayılan bir grip salgınıyla ölmesinden sonra, bir yakın gelecek distopyasında geçiyor. Bütün bakış açısı, çöküşten hemen önce sahnede ölen meşhur bir aktörle bağlantılı, bir avuç hayatta kalan insan arasında gidip geliyor. Gerçekten elinizden bırakamayacağınız, kusursuz tempoda, yitip giden bir dünyayı anarken sanat, şöhret ve her şey ve herkes yok olduktan sonra ne kalacağını sorgulayan bir eser.”
Amanda Bullock, Vulture
“Hiç aklınızdan çıkmıyor ve çok sürükleyici... Birçok hareketli bölümde, Mandel'in karakterleri geride kalan salgın öncesi dünyaya benzer özlemle bakıyor, bir zamanlar kıymetini bilmedikleri (internetten, bir portakal yemeğe kadar) bütün o şeyleri hatırlıyorlar. Sadece hayatta kalmanın ötesinde yaşamak ve daha güçlü bağlar kurmaya çalışanlar yalnız Mandel’in çöküş öncesi dünyasının sakinleri değil. Hepimiz aynı durumdayız.”
Mike Fischer, Milwaukee Journal Sentinel
“Yok edici bir grip salgınının arkasından medeniyetin yıkılmasına yoğunlaşsa da bu büyüleyici roman sadece bir kıyamet fantezisi değil; bu aynı zamanda insan hayatının karışık katmanlı bir karakter çalışması. Salgın öncesi yıllara da dönerek ilerleyen anlatı çeşitli bireysel öyküyü birleştiriyor, bir duygu evrenini kuşatıyor ve sonuçta hem tüyler ürpertici hem de coşkulu bir hayata bakış açısı kazandırıyor.”
People Magazine
“Eğer kıyamet sonrası bir roman yazmayı planlıyorsanız, içine yeni bir anlam katmanız gerekecektir. Emily St. John Mandel yeni kitabı İstasyon On Bir’de bunu yapıyor... Öykü şov dünyasının en iyilerinden biri olan bir aktör, eski eşleri, bir peygamber ve hayatta kalanlar için yerleşim yerlerine seyahat eden Shakespeare aktörleri ve müzisyenlerden oluşan, toplama bir grup olan Seyyar Senfoni’dekiler dâhil olmak üzere çeşitli karakterlerin ağzından anlatılıyor. Her biri karanlık çağlara dönmüş olan bir dünyada yaşamak, hayat ve ilişkilerin ne demek olduğuna dair benzersiz bakış açıları getiriyor... Mandel kıyametin kendisine (kaosa, çöpçülük yapmaya, ilaç bulmaya çalışan bilim insanlarına) özel bir vurgu yapmıyor ama bunların yerine insanlık üzerindeki etkilerini gösteriyor. Dünyanın durumuna rağmen, insanlar yaşamaya devam etmek için nedenler buluyorlar... İstasyon On Bir kıyamet sonrası öykü tarzını değiştirecek. Çoğu yazar kasvetli ve kalıplaşmış olmaya eğilimli olsa da Mandel iyimser ve
yaratıcı olmayı seçiyor. Bu hayatta kalmaya çalışmak değil, yaşamak üzerine bir öykü.”
Andrew Blom, Boston Herald
“Ben ilk romanından beri bir Emily St. John Mandel hayranıyım... Kendisi karmaşık, sorunlu ve iyi betimlenmiş karakterlerin yazarı. Onun kitaplarını bitirdikten çok sonra, içinizde kalan, şaşırtıcı derecede güzel bir yazar… İstasyon On Bir (kıyamet sonrası bir dünyada dolaşan, gezgin bir Shakespeare aktörleri kumpanyasının, büyük, çok zekice, tutkulu, türleri birbirine karıştıran romanının) yayımlanmasıyla birlikte büyük başarı sağladı. Hatasız ustalığını, zengin sezgilerini ve zorlu karakterlerini dünyanın sonunun çok geniş bir görüş açısıyla zorlamadan birleştiren İstasyon On Bir hiç şüphesiz benim için bu senenin en gözde kitaplarından biri.”
Sarah McCarry, Torcom
“İstasyon On Bir bir aktör kumpanyası ve birkaç travma geçirmiş tanık hariç, insanların çoğunu yok eden bir salgının öncesi ve sonrası hakkında karmaşık, ürkütücü bir roman. Mandel’in romanı kıyamet sonrasına bir bakış, bir aktörün hayatı ve onu kurtarmaya çalışan bir adamın düşüncelerini bir araya getiriyor. Bu iddialı bir başlangıç ama Mandel’in canlı, bağımlılık yapan dili bu bölümleri birbirine bağlıyor. Bu romanın niçin en övülen eseri olduğunu görmek çok kolay: İstasyon On Bir bir anlatı ve yazım zaferi, sanat, toplum ve şu anda yaşadığımız dünyanın önemini güzel bir şekilde düzenlemiş bir eser.”
Claire Luchette, Bustle
“Tutkulu ve bağımlılık yapan bir roman.”
Sarah Hughes, Guardian
“Mandel sıradandan çıkıp bugüne kadar okuyacağınız, büyük ihtimalle en büyüleyici ve düşünce zorlayıcı kıyamet sonrası romanı yaratıyor… Güzel bir dili var… İnsan duyguları ve ilişkilerini sağlam bir şekilde ele alıyor… Bir gerilim ve dehşet hissi olsa da İstasyon On Bir sıradan kıyamet sonrası romanlarının umutsuzluğunun arasından sıyrılıyor çünkü asıl içeriği bu tarzda nadiren ortaya çıkan bir konu: umut.”
Independent
“Güzel ve heyecan verici bir roman, aksiyon eski ve yeni dünya arasında gidip geliyor, karakterlerle onların geçmişleri arasında bağlantılar çiziyor ve şu anda bildiğimiz hayat, arkadaşlığın, sevginin ve ortadan kaybolan sanat, araçlar, sinemalar ve uzaktan kumandaların değeriyle yaşamın tatlılığını gösteriyor. Mandel'in kıyamet sonrası dünyayı betimlemekteki yeteneği, kurgusal gerçekliğinin korkutucu derecede olası görünmesine neden oluyor. Kıyamet sonrası öyküler, bir zamanlar okuyucuya alternatif bir gerçeklik ve kitabı bırakıp etrafındaki gerçek dünyaya minnettar bir şekilde bakma fırsatı sunardı. Bu okuyucusunun yaşadığımız hayatın ve keyfini çıkardığımız ayrıcalıkların yasını tutmasını sağlıyor.”
Sunday Express
“Sanat ve kıyamet üzerine akıldan çıkmayan bir öykü. İstasyon On Bir kaçırılmayacak bir deneyim.”
Samantha Shannon, Kemik Mevsimi’nin yazarı
“Bugünlerde raflarda kıyamet sonrası üzerine heyecanlı hikâyelerde bir kıtlık var ama İstasyon On Bir aşırı derecede insanın kafasına takılıyor… Eserde hafife alınan, insanın içini dağlayıcı bir nostalji var… yıkımın içinde, espri anlayışı var… ve Mandel'in yarattığı, dağılmış insan topluluklarının birinden diğerine dolaşan, Seyyar Senfoni’si var… Mandel tamamen farklı karakterlerin arasındaki bağlantıları düzgün ve tatmin edici bir şekilde açıklarken ortaya çıkan, tatmin edici bir dolambaçlı gizem de var… Bu kitap çoğu sıradan macera kitaplarından çok daha uzun süre okuyucularından kopmayacak.”
Alison Flood, Observer
“Kıyamet sonrası senaryolar nadiren pozitiftir... ama Mandel’in kitabı harap bir dünyada yaşamanın ne kadar zor olabileceğini betimlerken, bir taraftan da farklı bir bakış açısını savunuyor.”
Molly Driscoll, Christian Science Monitor Editörün Seçimi
“Devasa kapsam ve zaman atlayan yapısıyla, İstasyon On Bir hem kalın fırça darbeleri hem de geçmiş detaylarının minik noktalarıyla kıyamet sonrası dünyayı resmediyor. Bir dönemin diğerinin üzerindeki etkisinin sonucu ortaya çıkan çatışmalarda, küçük bir grup bağlantılı karakter güncel tarihi çağın yıkılması ve bir sonrasının ilk sendeleyen adımları içinde tökezlemesine tanık oluyorlar… Karantina altındaki bir havaalanında ve silahlı çatışma eğitimi almış aktörler ile müzisyenler tarafından korunan, eğreti yerleşim yerleri arasındaki tehlikeli yollarda hayatta kalmanın güçlü bir şekilde sürükleyici öyküsü. Mandel bu dünyayı eksiksiz hayal ediyor ve onun burada ortaya konan tutkusu ile hayal gücü takdire şayan.”
Emily Choate, 16. Bölüm
“İstasyon On Bir... Ben kendimi tutamadım... Onu sizin de okumanız gerekiyor... Bizim yaşadığımız dünyayı olağanüstü bulmanızı sağlayacak… ve sizi en delirten insanların belki de onlarsız yaşamayı istemediğiniz kişiler olduğunu size hatırlatacak.”
Mary Pauline Lowry, Huffington Post Books Blog
“Hiç bir kitap beni Emily St. John Mandel’in İstasyon On Bir’i kadar toplumun olduğundan büyük görünen yok oluşuna ikna etmedi; insan nüfusunun %99’unun kökünden kurumasına neden olan yeni bir grip türünden sonra, bizimkine çok benzeyebilecek, aynı bizim dünyamız hakkında bir kıyamet sonrası romanı. İnsanın ruhunu ürperten bir başlangıç ve… sizi uyarmalıyım olası hastalık taşıyıcılarının cirit atabileceği bir havaalanında okunmaması gereken bir roman... Mandel hem dehşet hem de empati uyandırmanın çarpıcı yeteneğini ortaya koyuyor… Yıllardır kanıtladığı bir yeteneği var… Bu kitap gibi, her salgın ve her çağda yaratmaya devam etmemizde ve yaşamayı sürdürme yetimizde, insanların büyük bir görkemi var.”
Tiffany Gibert, LA Kitap Eleştirileri
“Mandel gerçekten üç ortalama edebi gerilim romanının ardından günümüzde yaygın bir tarz karışımıyla, entelektüel distopyayla ortaya çıkıyor. Bir Shakespeare kumpanyasının salgın sonrası, seyrek cemaatlerin olduğu dünyada dolaşmasına odaklandığı bir insanlık oluşturuyor. Grip öncesi bir kurbanın, Lear karakterini oynarken sahnede ölen bir Hollywood aktörünün hayatına devamlı geri dönüşler yapıp hem yok olan havai dünyaya komik bir avuntu hem de güzel görüntüler sağlıyor.”
Boris Kachka, Vulture
“Sezonun en çok konuşulan romanı.”
Stephan Lee, Entertainment Weekly
“Hayatın sınırdaki unutulmaz, akıldan çıkmayan ve neredeyse sanrısal bu portresinde, temel insanlığını sürdürmeye ve sanat, anılar ve popüler kültürün kalıntılarıyla yok olan dünyayla bağlantılar yapmaya çalışıyorlar… Harika bir şekilde kurgulanmış, aşırı edebi, kıyamet sonrasıyla ilgili heyecanlı bir roman.”
Lauren Gilbert, Library Journal
“Bu bir çırpıda okunan roman dünya nüfusunun yüzde 99’unu yok eden bir grip salgınından önce ve sonra yaşamın detaylarını veriyor… Karakterler ıssız, kıyamet sonrası bir dünyada hayata anlam veren şeyi yansıtırlarken okuyucular da aynı şeyi yapmak
için ilham alacaklar.”
Real Simple
“İstasyon On Bir zamanı içinde zekice ‘daha nazik, yumuşak bir zaman’ kavramına dönüştüren harika, zorlayıcı bir roman. Ve de Mandel’in hayal gücünün (ürkütücü derecede gerçek detaylar ve çok çekici, çok insancıl karakterlerin bol bol olduğu karanlık, parıltılı bir yerin) tavşan deliğine düşmenin zevki.”
Liza Klaussmann
“Mandel’in şimdiye kadarki en iyi, en tutkulu eseri. Kıyamet sonrası öyküleri bu sezon çok moda ama Mandel’in karmaşık olay örgüsü ve karakter yaratmadaki ustalığı bu birbiriyle bağlantılı hikâyeler romanını çekici bir kitap olarak öne çıkarıyor. Ölümcül Gürcistan Gribi’nin aniden yayılması ve ünlü bir aktörün sahnede ölmesiyle başlıyor ve hayatta kalan birkaç kişi için sahneye çıkan, gezgin bir Shakespeare kumpanyasının yirmi yıl sonraki seyahatleriyle gelişen bu roman bir taraftan sanat ve insan bağlantısının güzelliğini ararken karanlıkta geçiyor.”
The Millions
“Tutkulu, görkemli... Mandel’in yaşadığımız dünyanın narin güzelliğini ortaya koyan görüş açısı sadece acı verecek kadar güzel değil, aynı zamanda korkutucu derecede akla yatkın. Filizler veren kıyamet sonrası edebi türünün içinde, Mandel’in üstün, akıldan çıkmayan romanı klasikler arasında bir yeri hak ediyor.”
Kristine Huntley, Booklist
“Bazı insanların sanat, kültür ve nezaketi korumak için savaş verdiği kıyamet sonrası bir dünyada üstlenilen bir tutku... Cormac McCarthy’nin Joan Didion’la tahterevalliye bindiğini düşünün... Mandel tatmin edici bir tesadüf ve kısmet ağı örüyor... Çok cazip... Patlayan bir roman.”
Kirkus
“İstasyon On Bir havai fişek gibi bir roman. Şık bir şekilde kurulmuş ve içine patlayıcı bir güzellik konmuş, yaşam, insanlık ve anıların artçı şokuyla dolu.”
Lauren Beukes
“Medeniyetin enkazını incelemek için eşsiz bir yolculuk… Magazin dedikoduları ve gaddar bir geleceğin vahşi karışımı...
Mandel'in tek bir hayatın bile değerini gösteren farklı kaderleri olan bireyler arasındaki bağlantıları incelemesi dikkate değer.”
Publishers Weekly
“İhtişamlı, beklenmedik, muhteşem yazılmış; elinizden bırakmayı bir deneyin.”
Times
“Görsel olarak çarpıcı, rüya gibi ortamlı ve şaşırtıcı derecede sürükleyici... İstasyon On Bir kıyamet, anılar ve kayıplar, nostalji ve özlemle ilgili değil; bir dünya hakkındaki çabucak geçip giden izlenimimizi derinleştiren sanat gayretini ve yalnızlığımızı cesaretlendirme.”
Guardian
İstasyon On Bir’in kazandığı ödüller ve başarıları:
Arthur C. Clarke Ödülü
Toronto Kitap Ödülü
Baileys Kadın Kurgu Ödülü
Andrew Carnegie Madalyası
New York Times çok satanı
Globe and Mail çok satanı
Entertainment Weekly yılın en iyi kitabı
Ulusal Kitap Ödülü Finalisti
PEN/Faulkner Ödülü Finalisti
Sunburst Ödülü Finalisti